09. 02. 2017.

Važnost sna za bodybuildere

Sigurno ste čuli priču o tronožcu?! To je stolica sa tri noge i ukoliko se slomi jedna od nogu, tronožac postaje nestabilan i neupotrebljiv. Ista priča se može primjeniti na bodybuilding, a odnosi se na trening, ishranu i odmor (san). Ukoliko jedna od pomenutih komponenti nije prisutna, sigurno ne možete biti zadovoljni svojim rezultatima. Vjerovali ili ne, pored ishrane i treninga, to važi i za san.


San nije važan samo za osobe koje se bave bodybuildingom, već i za sve ljude, ali je bodybuilderima najpotrebniji, više nego ikome, jer bez dovoljno sna nije moguće izgraditi mišićnu masu, bez obzira koliko intenzivno trenirali i vježbali. Upamtite da mišići ne rastu tokom treninga, već tokom sna i odmora.

Povezanost sna i mišića


Kada spavate premalo, tj. nemate dovoljno sna, katabolički procesi caruju u vašem tijelu i naravno mišićna masa se gubi na prvom mjestu. Sa obzirom da ne spavate dovoljno, razina kortizola (katabolički hormon koji djeluje suprotno od testosterona – anaboličkog hormona) u tijelu se povećava, što znači da ste stvorili pogodne uslove za taloženje masti, postajete razdražljivi i ono što je najvažnije dolazi do pada razine testosterona u tijelu, a to ne želite.

Tokom sna tijelo proizvodi hormon rasta (GH), čiji je „vrh“ nesposredno nakon što zaspite, ali će tijelo i dalje proizvoditi GH tokom sna, pa je važno da vaš san bude kontinuiran i bez prekida.

Povezanost sna i treninga


Ukoliko niste dovoljno spavali niste u mogućnosti dati maksimum na treningu, što naravno dovodi do pada u snazi, razvoju mišićne mase i generalno usporava vaš napredak. Veoma je i bitno kada ste legali na spavanje, jer ako ste legli u 3 sata ujutro, imate manje vremena za ishranu tokom dana, a ako trenirate prije podne, vrlo je moguće da će te i propustiti taj trening.

Koliko je dovoljno sna?


Naravno ovisi o godinama, životnom stilu, genetici i raznim drugim faktorima, ali generalni stav je da se radi od 7 do 9 sati sna. Ako se pitate, znači li više sna bolje rezultate, odgovor je ne, pa čak je i preporučljivo da to ne radite, jer prema nekim istraživanjima osobe koje su spavale prekomjerno su imale veću stopu smrtnosti.


Body.ba - Faruk Mujezinović (2010). Važnost sna za bodybuildere. Dostupno na: http://body.ba/bodybuilding/savjeti/vaznost-sna-za-bodybuildere/69 (preuzeto 9. februar 2017).