23. 10. 2016.

Historijski rezultat za BiH: Tri titule balkanskih prvaka u bodybuildingu i fitnessu

Bodybuilding i fitnes reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je historijski rezultat, osvojivši tri zlatne medalje u seniorskoj konkurenciji na Balkanskom prvenstvu u Knjaževcu.Adnan Gosto (Gym Elita Sarajevo) u kategoriji bodybuilding do 90 kg, Mirnes Husanović (Gym Elita Sarajevo) u kategoriji bodybuilding do 80 kg i Igor Jevtić (Terzo Gym Sarajevo) u kategoriji physique do 178 cm, su u veoma jakoj konkurenciji ostvarili najbolji rezultat svoje takmičarske karijere osvojivši titule balkanskih prvaka za 2016. godinu. Ništa manje značajna nije ni bronzana medalja Dženana Kajtaza (Terzo Gym Sarajevo) u kategoriji physique preko 178 cm.

Nešto više od 200 takmičara iz Rumunije, Bugarske, Grčke, Albanije, Makedoniije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine su pred prepunim auditorijem Doma Kulture u Knjaževcu izveli izvanrednu predstavu tokom 25. Balkanskog prvenstva u bodybuildingu i fitnessu.

Za našu selekciju su, osim osvajača medalja, nastupili i Darko Mijić iz Zvornika, ostvarivši četvrti plasman u kategoriji bodybuilding do 80 kg, biščanin Husein Havić u kategoriji bodybuilding do 70 kg, plasirajući se na 6. mjesto, te Branislav Božić u kategoriji bodyclassic preko 180 cm i Željka Estebane Terzo u kategoriji bodyfitness koji su se morali na kraju zadovoljiti 5. pozicijom. Reprezentaciju su vodili delegati Mirsad Terzo i Belmir Berberović, a na osnovu pojedinačnih rezultata takmičara, naša selekcija se plasirala na 4. mjesto u ukupnom poretku takmičenja.

"Tri titule balkanskih prvaka dovoljno govore o dominaciji naših takmičara na ovom prestižnom takmičenju. Bez pomoći od strane državnih institucija, samo sa skromnim sredstvima Bodybuilding saveza BiH i samih takmičara, te pomoći Elit Nutrition suplementacije, naši predstavnici su ostvarili historijski rezultat za našu domovinu. Nakon što je na Evropskom prvenstvu u maju mjesecu, u konkurenciji bodybuildinga ostvaren 4. plasman, sada se vraćamo sa izuzetnim rezultatom u balkanskoj regiji. Bodybuilding, polako ali sigurno uzima maha u državi i sve je popularniji. Vježbaone okupljaju sve više vježbača, a konstatno se povećava i broj osoba koji brinu o zdravoj ishrani i izgledu tijela. Nadamo se da će i Savez okupiti više klubova i da će i naša prvenstva biti brojnija i posjećenija", izjavio je selektor reprezentacije, Mirsad Terzo.Faktor.ba (2016).