10. 11. 2014.

Istrajaću - Og Mandino

U ovoj dozi motivacije Vam donosimo dio iz knjige Oga Mandina - "Najveći trgovac na svijetu".


Istrajaću dok ne uspijem.

Na Orijentu mladi bikovi se testiraju u areni na određen način. Svaki se dovodi u ring i dopušteno im je da napadnu pikadora koji ih ubada kopljem. Hrabrost bikova se onda pažljivo ocjenjuje prema tome koliko puta pokaže želju da napadne uprkos ubodu sječiva.

Od sada, na isti način, prepoznajem svaki dan kao ispit. Ako sam istrajan, ako nastavim da pokušavam ako nastavim da jurišam naprijed. Uspeću. 

Nisam donešen na vaj svijet poražen niti neuspjeh ide mojim venama. Nisam ovca koja čeka da je njen čobanin ošiša. Ja sam lav odbijam da pričam, hodam da spavam sa ovcama.

Neću da slušam one koji kukaju i žale se jer je njihova bolest zarazna. Neka se oni pridruže ovcama. Klanica neuspjeha nije moja sudbina. 

Nagrade života su na kraju svakog putovanja a ne na početku. I nije mi dato da znam kliko je potrebno koraka da dostignem svoj cilj. Neuspjeh mogu da sretnem na hiljaditom koraku ali uspjeh se krije iza sljedeće krivine na putu. Nikada neću znati koliko je blizu osim ako ja ne idem krivinom. Uvijek ću napraviti još jedan korak. Ako to ne pomogne napraviću još jedan. I još jedan. Vaistinu, ići korak po korak nije toliko teško.

Istrajaću dok ne uspijem.