02. 06. 2014.

Održano jubilarno 15. Međunarodno prvenstvo u bodybuildingu i fitnessu: Bihać Open 2014

BBK Viktorija Bihać organizirao je po petnaesti put tradicionalni The Nutrition "Bihać Open 2014", takmičenje u bodybuildingu i fitnesu. Prema ocjenama predstavnika IFBB (Svjetske bodybuilding asocijacioje) ali i od strane brojnih učesnika, ova manifestacija se smatra jednom od najboljih na Balkanu, ali i šire.Ovogodišnje jubilarno takmičenje koje u kontinuitetu traje već punih 15 godina svojim prisustvom uveličali su takmičari iz Srbije, Slovenije i Holandije, naravno uz predstavnike BiH. Nažalost, zbog nesporazuma i zbog samoinicijativne odluke predsjednika BBS Republike Hrvatske Damira Sisera, zabranjen je bio nastup takmičarima iz Republike Hrvatske, koji su unatoč zabrani nastupa došli i svojim prisustvom na tribinama dali podršku ovom takmičenju  ali i svome prijatelju Sakibu Kurtoviću koji stoji na čelu ove manifestacije.

Unatoč nešto manjem broju prisutnih takmičara nego predhodnih godina veliki broj posjetilaca mogao je uživati u više satnom programu, jer uz takmičarski dio mogao se vidjeti i revijalni nastup. Posebno je oduševio u revijalnom dijelu Nadir Hajro, koji unatoč tome što ima dijagnozu cerebralne paralize nastupa na brojim takmičenjima, i ne samo da nastupa nego postiže i zapažene rezultate. Tako je podsjećanja radi, na Evrospkom prvenstvu u Santa Suzani - Španjolska osvojio brončanu medalju predstavljavši BiH. Ovaj put u Bihaću je oduševio sve prisutne i publika je cijeli njegov nastup pratila na nogama uz gromoglasne ovacije.

U revijalnom dijelu još su nastupili Sana Muslić vice prvakinja Svijeta za 2013. godinu u juniorskoj konkurenciji, Branka Njegovac apsolutna pobjednica na prvenstvu Arnold Clasic takmičenja koje se organizira pod pokroviteljstvom slavnog glumca Arnolda Schwarzeneggera.

U takmičarskom dijelu najzapaženije rezultate ostvarili su: Mumo Keserović "Krajišnik" iz  Velike Kladuše u kategoriji body clasic -180 cm, dok je njegov klupski kolega Nermin Dumpor slavio u body clasic +180 cm.

Kod djevojka u kategoriji body fitnes prvo mjesto osvojila je Marija Verešbaranja. Prva mjesta još su osvajali Mirnes Husanović seniori -80 kg, Adnan Gosto (Terzo Gym Sarajevo) -90 kg, Jasmin Zahirović koji nastupa za Sloveniju, ali je za ovu priliku predstavljao i navijačku skupinu "Ljuti Krajšnici" čiju je podršku i imao s tribina. Raylison Maria iz Holandije pobjednik je kategorije +100 kilograma, ali je na kraju slavio i u apsolutnoj kategoriji.

Recimo da je u Bihaću publika mogla po prvi puta vidjeti i takmičenje za muškarce u kategoriji "Mens Physique" (takmičari nastupaju u kratkim hlačama-tzv. Havajkama) a pobjednik je bio Miodrag Nedić član "Terzo Gym-a" iz Sarajeva.

Na kraju recimo da je Sakib Kurtović predsjednik BBS BiH i organizator takmičenja i ovaj put pokazao sve organizacijske sposobnosti organiziravši i ovaj put sve na zavidnom nivou. Upravo iz navedenih razloga ovu manifestaciju već dugi niz godina prati Semir Efendić načlnik Općine Novi Grad Sarajevo, kao i Emdžad Galijašević načelnik Općine Bihać.

Autor teksta: N. Stambolija.