08. 05. 2014.

Upoznajte Harisa Hrvata - srebrenog juniora sa Državnog prvenstva

Pored sada već velikih imena poput Adnana Goste i Mirnesa Husanovića, BiH je ove godine dala odličan podmladak tj. momke u junirskoj konkurenciji koji su se odlično pokazali. Odlučili smo u skorije vrijeme pobliže vas upoznati sa našim "mladim nadama", pa tako u ovome članku donosimo zanimljivosti o nositelju srebrene medalje sa nedavno održanog Državnog prvenstva u juniorskoj konkureciji...
Njegovo ime je Haris Hrvat, rođen je 21. februara 1996. u Sarajevu gdje trenutno živi i trenira. Učenik je srednje Elektrotehničke škole za energetiku - Sarajevo.

"Odrastao na ulici gdje je danas biti, sutra ne biti, nagledao sam se svega kroz ovih 18 godina jedinu utjehu našao sam u sportu. Da je bodybuilding pravi sport za mene shvatio sam kada sam na internetu pročitao par stvari o zdravom načinu života i ishrani općenito", otkriva nam Haris.

Kao i većina mladih koji najviše vremena provode na ulici teško se pronaći u životu, nude se razne stvari, a većina njih su negativne i teško je odoliti nečemu i ostati svoj, posebno je teško pronaći ispravan put u takvom okruženju. Srećom za Harisa svoje je skrovište pronašao u teretani i danas uspješno trenira u Terzo Gymu i član je njegovog tima s kojim je ove godine već ostvario značajne rezultate za jednog debitanta.

"Kroz ove dvije godine bavljenja ovim sportom stekao sam temelje znanja o ovome sportu, naučio sam dosta toga o ishrani, suplementaciji, vježbama, anatomiji tijela itd. Nitko ne zna sve pa tako ni ja, želim da učim iz dana u dan i spreman sam da učim dok sam živ", nastavlja dalje o sebi Haris i dodaje: "Sasvim je teško napredovati i držati djetu 2-4 mjeseca, ali onaj osjećaj koji osjetite kada izađete na binu sve će te muke zasjeniti u sekundi. Moje srce je ispunjeno dobrim rezultatima, neću stati boriti se, idem dalje u nove pobjede".

Haris je kao član "Terzo Gym" tima s kojim je ove godine izašao na Kup Srbije gdje je u dosta jakoj juniorskoj kategoriji zauzeo 5. mjesto, to je itekako značajan rezultat ako uzmemo u obzir  da je to internacionalni kup i koliki je broj takmičara bio u njegovoj kategoriji. Sedmicu dana kasnije, još spremniji i sada već nakon što je okusio kako je to izaći na binu, Haris izlazi na Državno prventstvo koje je održano 3. maja  u Tešnju te u istoj kategoriji osvaja srebrenu medalju što je za njega bilo osobito značajno jer ipak ne uzmaju svi medalje u svojim debitantskim danima. Ovim je zaradio plasman za Balkansko prvenstvo na kojem će bez sumnje imati šta da pokaže.

"Imam 18 godina i smatram da sam na početku nečega velikog", ova rečenica je uopće neupitna jer svaki rezultat je velika stvar kada uzmemo u obzir koliko malo mladih danas pokušava svoj život učiniti boljim i ostati zapamćen po nečemu. Puno je lakše raditi, živjeti i umrijeti, ali samo oni koji su to iskusili znaju koliko je teško izaći van okvira i stereotipa današnjeg života i pokušati promijeniti nešto usprkos svemu. Isto tako dok to ne pokušate nećete znati kakvo je zadovoljstvo kada uspijete u tome što radite, okruniti medaljom ili bez nje svi oni koji pokušaju promijeniti sebe pa i druge već su pobjednici.

Harisu želimo puno sreće u daljnjem radu i ne sumnjamo kako će i dalje nastaviti nizati dobre rezultate, a danas sutra tko zna, kao što kažu: "Samo je nebo granica".