11. 05. 2014.

Petar Klančir pobjednik 23. Balkanskog prvenstva u bodybuildingu

Petar Klančir iz Hrvatske apsolutni je pobjednik 23. Balkanskog prvenstva u bodybuildingu, koje je održano 10. maja u Zaječaru. Petar je ovom pobjedom i apsolutnom dominacijom na bini na najbolji način predstavio Hrvatsku koja je po prvi put izašla na ovo veliko takmičenje.


U ekipnom plasmanu najuspešnija je bila selekcija Srbije sa 260 poena, 40 više od reprezentacije Bugarske. Treće mesto pripalo je Bosni i Hercegovini sa 87 poena.

Apsolutni prvak naše zemlje, osvojio je drugo mjesto u kategoriji do 90 kg. Međutim, mnogi se jednostavno ne mogu složiti sa ovom odlukom sudaca, a i sudeći po reakciji publike nakon proglašenja pobjednika, Gosto je definitivno zaslužio mjesto prvaka, a ne viceprvaka!

Pored Adnana Goste, Bosna i Hercegovina se može ponositi i nastupom Mirnesa Husanovića - momka čije vrijeme tek dolazi! Mirnes je u izuzetno jakoj konkurenciji osvojio drugo mjesto u kategoriji do 80 kg, a za naš sajt je izjavio kako je zadovoljan ostvarenim rezultatom, te da nakon kraćeg odmora počinju nove pripreme za nova takmičenja.

U juniorskoj kategoriji iznad 75 kg, sada već standardno izrezani Damir Bošnjaković našoj zemlji je donio bronzanu medalju, te još jednom nagovjestio kako naša zemlja ima svijetlu budućnost kada je ovaj sport u pitanju. U istoj kategoriji Tomislav Damjanović zauzeo je šesto mjesto.

Haris Hrvat, momak o kome ste prije nekoliko dana imali priliku čitati na našem sajtu, u juniorskoj kategoriji do 75 kg osvojio je peto mjesto.

Physique kategorija donijela nam je još jednog viceprvaka - Miodraga Nedića, te bronzanu medalju koja je pripala Belmiru Berberoviću. Belmir se ovoj kategoriji priključio nakon donešene odluke na svjetskom kongresu IFBB-a u Maroku 2013., da se athletic fitness od 2014. izbaci kao disciplina sa evropskih i svjetskih prvenstava, a svi dobro znamo da je Belmir u toj kategoriji bio prvak Evrope, te sada ponovo pokušava da pronađe put do one najsjajnije medalje, u čemu mu mi želimo svu sreću. U istoj kategoriji Irzad Hotić je završio na četvrtom mjestu.

U bodybuilding clasic kategoriji do 180 cm, Edis Hasić zauzeo je šesto mjesto, a isti rezultat ostvario je i Mirza Mešić u bodybuilding kategoriji do 70 kg. Mumo Keserović u visokoj bodybuilding clasic kategoriji završio je na osmom mjestu.

Dijana Huskić koja je zauzela peto mjesto u bodyfitness kategoriji, te Sanela Šehović - osma u bikini kategorij, jedine su takmičarke koje su predstavljale našu zemlju. A uzmemo li u obzir konkurenciju u kojoj su se našle, ostvareni rezultati nisu nimalo zanemarljivi.

Takmičare je vodio selektor reprezentacije Mirsad Terzo, koji je zajedno sa Emirom Nadarevićem obavljao i funkciju sudije na takmičenju, a Sanela Terzo i Sabina Crnčalo su obavljale funkciju delegata bh. Saveza.

Na prvenstvu je učestvovalo nešto više od 200 takmičara i takmičarki iz Bugarske, Rumunije, Grčke, Slovenije, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

"Veoma optimistična očekivanja su se i ostvarila na ovom prestižnom takmičenju. Kvalitet takmičarske konkurencije je ove godine bio na izuzetno visokom nivou i veoma teško dostižan. Ipak pet medalja i treće mjesto u ekipnom poretku, u veoma kvalitetnim konkurencijama dovoljno govori o kvaliteti takmičara i njihovih nastupa", izjavio je Mirsad Terzo selektor reprezentacije za naš sajt.

"Naši takmičari su bili u dosta zavidnijoj formi nekoliko sedmica prije samog nastupa, a kvalitet su potvrdili i na Balkanskom prvenstvu. Iako nije bilo zlatnih medalja, jedna je izmakla za dlaku i to se može pripisati lošoj sudačkoj postavi u kategoriji bodybuilding do 90 kg, gdje je naš najbolji takmičar Adnan Gosto oštećen za plasman. U svakom slučaju, ovih nekoliko takmičenja u nizu na kojima su nastupili naši pojedinci je bio odličan uvod za naredno takmičenje, Evropsko fitness i bodybuilding prvenstvo iduće sedmice i Bihać Open, koje se održava 31. maja i koje se nalazi na zvaničnom IFBB kalendaru", dodao je Mirsad Terzo.