13. 04. 2014.

Zašto redovno vježbati?

Svi znamo da je redovna fizička aktivnost zdrava, no znamo li i zašto? Preko popravljanja raspoloženja do poboljšanja u vašem seksualnom životu, u sljedećem članku saznajte kako vježbom možete poboljšati život.Želite se osjećati bolje, imati više energije i čak živjeti duže? Ne tražite ništa drugo do fizičku aktivnost. Zdravstvene koristi koju nam fizička aktivnost obezbjeđuje su teške za ignorisati. Upoznajmo se sa 6 načina na koji će odlazak u teretanu, na stazu za trčanje, planinu ili vožnja biciklom promijeniti vaš život.

1. Kontrola težine


Vježbanje će Vam biti preventiva nagomilavanju kilograma ili će vam pomoći da prekomjerne izgubite. Kada ste fizički aktivni "palite" kalorije. Što je aktivnost intenzivnija više kalorija se i gubi. Ne morate izdvajati mnogo vremena u toku dana. Aktivirajte se na jednostavne načine, šetnja umjesto vožnje automobilom, stepenice umjesto lifta i žustro obavljanje poslova u kući. Budući da se s proljeća budi i priroda održavanje vrta je takođe zabavna i produktivna aktivnost kojom ne samo da ćete poboljšati svoje zdravlje nego i uljepšati životni prostor.

2. Vježbanjem se borite protiv bolesti


Zabrinuti ste zbog kardiovaskularnih problema? Borite se sa visokim krvnim pritiskom? Bez obzira na Vašu trenutnu težinu fizička aktivnost aktivira HDL "dobri holesterol" i smanjuje nivo nezdravih triglicerida. Nakon što vaša krv poteče "ležerno’" smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti. Naime redovnim vježbanjem sprječavate ili držite pod kontrolom širok spektar zdravstvenih problema uključujući udare, problem sa metabolizmom, dijabetes, depresiju, arthritis čak i određene tipove tumora.


3. Poboljšavate raspoloženje


Treba li Vam adekvatan način da se riješite stresa nakupljenog u toku dana ili tražite emotivni "lift"? Termin u teretani ili 30 minuta brzog hodanja mogu mnogo da Vam pomognu. Fizička aktivnost stimuliše Vaš mozak ostavljajući Vas opuštenijim i sretnijim, plus što ćete se osjećati bolje nakon što krenete primjećivati i promjene na Vašem tijelu. To će uveliko da Vam podigne samopouzdanje te pruži osjećaj velikog zadovoljstva.

4. Kvalitetan san


Problemi sa snom su česti bilo da ne možete zaspati ili se u toku sna često budite sve to dugoročno može da Vam naškodi. Fizička aktivnost će Vam pomoći da zaspete ne samo brže nego da vaš san bude čvrst. Svakako ipak izbjegavajte vježbanje u kasnim večernjim satima, odnosno u satima preblizu planiranom odlasku u krevet. Moguće je da ćete zbog naleta energije biti nezainteresovani da zaspete.

5. Vježbanjem poboljšavate svoj seksualni život


Ako ste ponekad preumorni ili Vam fali energije za intimnost, vježbanjem ćete tu energiju zasigurno dobiti! Nakon što se naoružate kondicijom i fit tijelom efekat na Vaš seksualni život će biti bombastičan. Muškarci koji se bave redovnom fizičkom aktivnošću jako rijetko imaju problema sa erektilnom disfunkcijom za razliku od onih koji ne vježbaju. Vaše dame će blagodati zdravog načina života itekako da uoče.

6. Zabavite se!


Vježbanje je svakako jedan od zabavnijih načina da provedete vrijeme. Daje Vam šansu da uživate na otvorenom, sklopite nova poznanstva ili se upustite u aktivnosti koje Vas čine sretnima kao što su alpinizam, učešća na maratonima itd. Možete se povezati sa članovima Vaše porodice vodeći ih na treninge? Zašto ne iskoristiti i takvu ideju? Pridružite se fudbalskom timu, organizujte turnir sa Vašim prijateljima. Pronađite bilo koji oblik aktivnosti u kom ćete uživati i idite naprijed. Hrabro, odlučno uz veeelike doze zabave i smijeha.

Vježbanje i fizička aktivnost su odličan način da se osjećate bolje, radite na zdravlju a u isto vrijeme se zabavite. Ciljajte na najmanje 30 minuta aktivnosti svaki dan. Ukoliko želite ostvariti specifične ciljeve ili gubiti veći broj kilograma svakako da će Vam trebati vježbe jačeg intenziteta i uložit ćete više vremena. Posavjetujte se sa doktorom prije početka novog programa vježbanja naročito ako niste bili aktivni duži vremenski period ili imate dijagnozu hroničnih bolesti srca, dijabetesa, artritisa i slično.