29. 04. 2014.

Zagrijavanje kao sastavni dio treninga

Izvođenje vježbi za zagrijavanje je važno na mnogo načina. Dobro zagrijavanje će povećati vaš puls, povećati cirkulaciju u mišićima, tetivama i ligamentima te vas mentalno pripremiti za trening.

Važnost zagrijavanja prije treninga može se usporediti sa vožnjom automobila u zimskim uslovima. Najbolje je dozvoliti automobilu da se zagrije u mjestu prije početka vožnje i postizanja većih brzina. Isti se princip primjenjuje i kod treninga. Morate fizički pripremiti svoje tijelo za zahtjevne treninge tako što će te podići temperaturu tijela.

Zagrijavanje i povećavanje cirkulacije


Kada date svom tijelu 5 do 10 minuta dobrog zagrijavanja, kroz recimo hodanje i trčanje, vi prvotno povećavate cirkulaciju kroz vaše mišiće, tetive i ligamente. Ovo je najsličnije podmazivanju zahrđalog točka. Dajte različitim aspektima svoje fiziologije priliku da se pripreme za zajednički rad. Prvenstveno povećavate rad srca. Mišići se zagrijavaju da bi spriječili ozljede, kao i istezanje tetiva i ligamenata koje spriječava trganje i pucanje.

Vježbe zagrijavanja kao vrsta mentalne pripreme


Vježbe zagrijavanja su također vrlo važne kod mentalne pripreme. Ovo je itekako važno kod napornih vježbi kao što je dizanje tegova gdje je ključno da mentalno stanje bude što spremnije kako bi trening bio što uspješniji. Tijelo doživljava veliki stres prilikom vježbanja stoga je adekvatno zagrijavanje i mentalna priprema jako važna i rezultira većom izdržljivosti tokom treninga.

Razlika između zagrijavanja i istezanja


Iako se vježbe zagrijavanja i istezanja nerjetko pojavljuju zajednički u diskusijama pa i nekako je usvojeno da to dvoje budu uvertira u svaki ozbiljan trening, bitno je istaknuti da su to dvoje dva različita principa i kao takve ih treba odvojeno promatrati.

Gore smo naveli šta se postiže vježbama zagrijavanja dok se kod istezanja prvenstveno istežu mišići. Može biti problematično poistovjećivati ovo dvoje. Bitno je da jedno uslijedi nakon drugog. Naprimjer ako osoba uskoči odmah na istezanje bez prethodnog zagrijavanja tijela može doći do ozljeda jer mišić treba prvo postići optimalnu temperaturu prije istezanja. Jako je bitno izvesti ove dvije vježbe prije svakog treninga i to po redoslijedu: zagrijavanje pa istezanje.

Dakle dobar se trening sastoji od solidnog zagrijavanja, perioda istezanja, dodatnog napora za ubrzanje rada srca te na kraju hlađenjem koje često uključuje završno istezanje. Ako posvetite dio vremena prije i nakon treninga ovim segmentima treninga uživat će te u potpunosti u treningu bez straha od ozlijeda.