27. 04. 2014.

Intervju - Mirsad Terzo

Najpoznatijeg bodybuildera u Bosni i Hercegovini, jedinog sa IFBB PRO kartom, prvog predstavnika naše države na Svjetskom juniorskom prvenstvu te balkanskog šampiona, Mirsada Terzu u susret dolazećoj takmičarskoj sezoni pitali smo za mišljenje o rezultatima koje će ista da donese, načinom na koji se izlazi na kraj sa troškovima prilikom profesionalnog bavljenja bodybuildingom te o obavezama selektora reprezentacije. Bilo je riječi i o objektivnosti prilikom suđenja, motivacji te privatnom životu...
Budući da se bliži početak takmičarske sezone kakva očekivanja imate od iste, postoje li neka stara lica od kojih očekujete da opravdaju rezultate ili neka nova od kojih se tek očekuje da ih ostvare?

Ove sezone očekujemo dobru takmičarsku reprezentaciju. Imamo dosta novih lica, takmičari koji su prije izlazili na takmičenja ponovo izlaze. BBK "Terzo-Gym" ove godine nastupa sa dvadeset takmičara tako da očekujemo i dobre plasmane. Takođe, ove godine BiH bi trebala imati preko deset takmičara, to sa sigurnošću mogu reći, u reprezentaciji, te planiramo u tom sastavu učestvovati na balkanskom prvenstvu. Na evropskom prvenstvu takođe planiramo učestvovati sa do pet takmičara. Ne bih sada pominjao imena takmičara od kojih se očekuje nešto određeno, pošto se bliži državno prvenstvo, na njima je da opravdaju cjelokupne pripreme i osvoje što bolji plasman, pa ćemo vidjeti ishode tada.

Na kakve teškoće ste u dosadašnjem radu nailazili prilikom organizacije takmičenja? Na koji se način BB savez BiH bori sa lošim odnosom države prema ovom sportu i nedovoljnim novčanim ulaganjima u isti?

BBFBH se samostalno finansira od članarina svih članica, donacija, sponzorskih donacija i slično. Država učestvuje ukoliko neko uspije proći komisijska zasjedanja, kad se dijele određena sredstva iz budžeta, ali eto s obzirom da imamo u državi par takmičenja, to se dešava ili jednom ili nijednom u godini.

Što se tiče takmičara, opšte je poznato da se svi finansiraju samostalno i da država tu ne učestvuje nikako. Što se tiče odnosa države, to smo nekako prebolili i sad živimo s tim da je situacija takva, tako da se više toliko čovjek ne obazire. Vidimo i promjenu u shvatanju samih pojedinaca u timu, takmičara, da napokon svi shvataju da ako žele da se bave ovim sportom, to treba da rade radi sebe, od sebe i za sebe. Koliko samostalno uložiš u sebe, svog truda, rada, finansija, i organizuješ sve da bi se mogao maksimalno posvetiti cilju, a to je biti kvalitetan takmičar, onda će se sve i isplatiti na kraju. A očekivati od drugog da ti nešto nacrta, a ti da ne mrdneš prstom to ostavljamo amaterima...

Uživate li u ulozi selektora BB reprezentacije BiH? Koliko je to promjene donjelo u Vaš život?

Funkcija selektora BBFBH reprezenatacije u potpunosti pripada meni. Uzimajući u obzir ono što sam postigao i što sada jesam, mislim da i nema druge osobe trenutno koja može da obnaša tu funkciju. Promjene u životu ova funkcija nije donjela, jeste dodatne obaveze. Drago mi je, što mogu pomoći kvalitetnim takmičarima, koji mi daju povjerenje, koje spremam tokom sezona, priprema, što mogu svoje znanje prenijeti ljudima koji ga cijene i poštuju moj rad i zalaganje. Sve u svemu, drago mi je pomoći i nekoga usmjeriti u bodybuildingu posebno ako osoba pokazuje da želi da se trudi, radi i napreduje.

Koliko je zahtjevno biti objektivan prilikom suđenja na takmičenjima budući da većinu takmičara poznajete  i privatno te partite njihov rad u toku cijele sezone?

Objektivnost treba da je karakteristika suđenja. Ja jednog sudiju imam kod kuće, moju suprugu. Kad si sudija, moraš biti realan, objektivan, konkretan i jasan u odluci. Odluke mogu da povrijede osjećaje ali ako ste u ovom sportu i znate što ste tu i koji vam je cilj, sve kritike treba da se shvate sa pozitivnom namjerom. U tom slučaju nema uvreda i sve postaje prirodna komunikacija.

Bodybuilding je sport oblikovanja tijela, bavimo se optičkim iluzijama, gradimo svaki mišić u njegovoj maksimalnoj veličini da bude jasno vidljiv, oblikovan, tonusno podkovan, definiciono izražen, simetričan sa drugim itd... Tako da ćete češće naići na kritiku kako trebate nešo "dograditi" nego da ste "savršeni". U svakom slučaju, objektivan sam prema svim takmičarima, i jako strog po pitanju poštivanja svih pravila ocjenjivanja takmičara na takmičenjima.

Koliko bi vremena nekome iz "vanjskog svijeta" trebalo da se prilagodi Vašem načinu života?  Kako uopće izgleda jedan Vaš dan u toku priprema za takmičenja, na šta trošite najviše energije?

Da bi se čovjek prilagodio, ukoliko želi da tako živi, možda jedna godina dana. Ali ukoliko se neko želi baviti sa ovim, da bi prošao sezonu mase i definicije, priprema kao da se želi takmičiti, a možda i izađe na takmičenje, treba najmanje jedna godina dana.

Što se tiče sezone pripreme za takmičenje, dan počinje oko pola 6 ujutro. Priprema za prvi trening. Obrok i suplementacija i prvi trening u jutarnjim satima, koji traje do dva i po sata. Nakon toga, odmor, kvalitetan program ishrane koji se prati tokom dana te priprema za drugi trening u popodnevnim satima. Drugi trening takođe traje dva i po sata. U tom period sve se zasniva na treningu, odmoru i ishrani. Treninzi postaju iscrpljujući, ishrana sve više zasnovana na bjelančevinama, tako da se i najviše energije troši na treninge.

Postoji li način da se povuče crta između motivacije koju nosimo u sebi i one koju nam pruža okolina. Koja je presudna?

Okolina rijetko motiviše pojedinca. Sve se većinom svodi na unutrašnju motivaciju. Ako nemate cilj, nemate ni motiv, ne znate zašto nešto i radite. Ovako ako ste definisali gdje želite da sebe vidite u budućnosti onda znate i prema čemu koračate. Koraci ne moraju biti veliki, to zavisi od okolnosti u kojim se živi, ali svejedno znate prema čemu koračate...

Okolina upravo može da te korake učini bržim ili sporijim, ali definitivno ne može da ih učini većim ili manjim. Zato ima razlike između vanjske i unutrasnje motivacije...

Obzirom da je Vaša supruga veliko ime u ovom sportu dali biste mogli zamisliti privatni život kraj nekoga ko se  ne bavi BB ili nekom drugom fizičkom aktivnošću bilo to i samo rekreativno?

Bodybuilding teško može da prihvati a i shvati neko ko se tim ne bavi. Ovo je ekstreman sport u svom obliku tako da zahtjeva da se njemu jednako posveti i posmatrač kao i aktivan sportaš. Ali koliko neko odvaja vremena da pročita šta su aminokiseline danas? Prosto je pitanje. Ako nemaš vremena da naučiš šta su aminokiseline šta očekuješ da shvatiš o meni i ovom sportu?

Drugačije ne bi ni funkcionisalo, tako da mislim da je to što se i supruga i ja bavimo ovim sportom pun pogodak. Da se radi o nekoj drugoj aktivnosti, opet kažem da osoba nema osjećaj i razumjevanje da nauči o čemu se ovdje radi, ne znam koji sport da trenira, opet ne bi razumjela bodybuildera. Bodybuilding zahtjeva ZNANJE, ne morate biti aktivan sportista  ali da bi shvatio nekog ko se bavi ovim sportom, bez ZNANJA nećeš baš voditi dijalog...

Zahvaljujemo se Mirsadu na odvojenom vremenu i želimo mu još puno uspjeha u životu, kao i u narednim takmičenjima.