02. 03. 2014.

Završen Arnold Sports Festival 2014: Gladni vuk bez milosti; Flex ponovo nedodirljiv

Završen je ovogodišnji Arnold Sports Festival, koji je još jednom opravdao sva očekivanja. Ono što najviše pažnje privlači na ovom festivalu su takmičenja u okviru IFBB Pro lige, od kojih vam donosimo izvještaje iz 212 i Open kategorije.
212 kategorija je po prvi put održana na Arnoldovom festivalu, a zamjenila je žensku bodybuilding kategoriju koja polako nestaje.

U kategoriji 212 nastupili su Aaron Clark, Charles Dixon, David Henry, Richard "Tricky" Jackson, James "Flex" Lewis, Stan McQuay, Lukas Osladil, Jose Raymond, Marco Rivera, Angel Rangel Vargas, Quincy Winklaar i Hidetada Yamagishi.

Nakon "lineupa" sa prejudiciranja već se otprilike znalo kako će izgledati poredak, međutim sitnice su odlučivale. Flex Lewis je zasluženo odnio pobjedu i ispisao historiju kao prvi pobjednik u 212 kategoriji na Arnold Classicu. Flex je pokazao da radi ono što zna i da to radi najbolje od svih, a na kraju je najavio kako mu je ovo zadnja godina u 212 kategoriji!

Top 3 činili su Lewis, Henry i Clark, a japanac Hidetada je zauzeo 4. mjesto, mnogi su očekivali puno bolji plasman, ali uzmemo li u obzir da je na ovo takmičenje došao nakon dužeg oporavka poslije teške povrede zgloba, možemo reći da japanac nije razočarao.

Open kategorija - koja je najspektakularniji dio festivala, ponudila nam je nastupe nekih od najboljih bodybuildera na planeti, ali smo nekih, jer trenutno dva najveća rivala Heath i Greene odlučili su ustupiti mjesto ostalim takmičarima i pogledati kako bi se sve to odvilo bez njih. 

Predjuciranje je otprilike otkrilo pozicije i već se znalo da su u borbi za prvo mjesto Wolf i Rhoden, oba takmičara u potpunosti spremna i željna naslova. Bitka za ostala mjesta odvijala se između Victora, Cedrica, Evana, Bena i Brancha.

U drugoj grupi bilo je primjetno da je Cedric popravio svoju formu i time uljepšao već nevjerojatan "frejm". Victor je došao nešto manji nego na Olympiji, ali u boljoj formi. Branch je pokazao da još uvijek nije za odbaciti, iako dvostruki prvak ovog takmičenja polako blijedi. Evan je odlično pogodio boju i formu, iako se od njega očekivalo puno više.

Dennis i Shawn bili su izuzetno jaka konkurencija jedan drugome i vjerojatno oba takmičara u svojim najboljim formama do sada. Rhoden je imao kao i uvijek nevjerojatnu simetriju i njegova figura je kao i uvijek bila oku jako ugodna, ipak Wolf je izgledao za dlaku tvrđi i zasigurno veći, što je i presudilo na kraju i dovelo do toga da Dennis Wolf postane pobjednik ovogodišnjeg Arnolda. 

Rhoden je naravno bio drugi, a kao iznenađenje došao je Cedric na trećem mjestu. Victor je uzeo zasluženo 4. mjesto, a kao pomalo razočarano pojavio se Evan na 5. mjestu. Branch je uspio pobjediti Bena i zauzeti 6. mjesto te Ben odlazi kući kao najveće razočaranje. 

Bez plasmana su ostali Ben Pakuski, Brendon Cury, Edward Nunn, Fred Smalls i Tony Freeman.

Pobjednici po kategorijama u okviru IFBB Pro lige:

Arnold Classic
Dennis Wolf (Germany)

Arnold Classic 212
James "Flex" Lewis (United Kingdom)

Fitness International
Oksana Grishina (Russia)

Figure International
Candice Keene (USA)

Bikini International
Ashley Kaltwasser (USA)