09. 03. 2014.

Preminuo Larry Scott - prvi pravi kralj bodybuildinga

S velikom tugom javljamo da je preminuo prvi pravi kralj bodybuildinga - Larry Scott u sedamdeset i petoj godini života.

Larry Scott, ili kako su ga mnogi zvali "The Legend", rođen je u Idahou 12. oktobra 1938. godine. 

U svojoj 16. godini otkriva Weiderov časopis u kojem se po prvi put upoznaje sa mišićima. Kroz taj časopis otkriva prve vježbe koje je ubrzo počeo i sam raditi u želji da postane kao jedan od slavnih bodybuildera u to vrijeme od kojih se tada izdvajao Steve Reeves.

Nije znao ništa o nutricionizmu pa je otišao u Californiu gdje uspjeva napakovati dovoljno mišića da bi 1959. osvojio titulu Mr. Idaho, a ubrzo nakon preseljenja u Californiu postaje Mr. California (1960), Mr. Pacific Coast (1961), Mr. America (1962), i Mr. Universe (1964). 

Nakon što je Joe Weider osnovao Mr. Olympiu, Larry je bio prvi koji je osvojio tu titulu 1965. godine, a taj je rezultat ponovio i naredne 1966. godine, nakon čega je najavio da prestaje sa profesionalnim bodybuildingom, što ga je do sada učinilo jedinim nepobjeđenim Mr. Olympie. 

Larry je napravio kratki povratak 1979. godine prije nego što se u potpunosti povukao 1980. Pored bodybuilding karijere imao je i jako uspješnu karijeru kao foto-model što je bilo i logično s obzirom da je posjedovao ne samo najbolje tijelo toga vremena nego i izrazitu ljepotu, kao i popularnost kod oba spola. 

Jedan je od prvih bodybuildera koji je posjedovao veličinu ruke veću od 45 cm, a pokret koji je izvodio na "propovjedničkoj" klupi, nešto je po čemu danas mnogi pamte Scotta. Ako Vam nije poznato o kakvoj se klupi radi, onda Vam je vjerovatno poznata pod imenom - Scottova klupa.

Studirao je elektroniku, a nakon uspješne takmičarske bodybuilding karijere nastavlja u istom pravcu promovirajući ovaj sport u najboljem svijetlu o čemu svjedoče brojni seminari na kojima je učestvovao.

Pred kraj svog života živio je u Salt Lake Cityu gdje je uspješno držao komercijalne trening seminare, te je pokrenuo vlastitu liniju opreme za teretanu, kao i liniju proizvoda za poboljšanje zdravlja. Član je IFBB Dvorane slavnih od 1999. godine. 

2010. godine Scottu je dijagnosticirana Alzheimerova bolest od čijih je posljedica i preminuo 8. marta 2014. godine. 

Larry je bio čovjek o kome nećete ništa loše čuti. Svi koji su ga poznavali imali su o njemu samo riječi hvale. Njegova figura inspirirala je sve bodybuildere koji su se ikada takmičili, a ono što je ostavio iza sebe zauvijek ćemo pamtiti, voljeti...