08. 03. 2014.

Intervju - Sanela Terzo

Žena koju nije potrebno posebno predstavljati, vlasnica devet zlatnih medalja, aktualna državna prvakinja u bodyfitnessu... i da ne nabrajamo sada redom, jer bi to potrajalo... Bodybuilding & Fitness - Bosna i Hercegovina donosi Vam intervju sa Sanelom Terzo.
Sanela nam je izašla u susret i odgovorila na nekoliko pitanja za koja vjerujem da Vas interesuju:

Za početak, da li možeš da nam kažeš nešto o sebi?

Odakle početi. Ja sam majka, supruga, sportistkinja, inženjer elektrotehnike, trener, instruktor, nastavnik informatike... Sve te pobrojane uloge čine dio moje ličnosti i sve obavljam u određenim sferama života. Mogu reći da sam zadovoljna dosadašnjim svojim uspjesima, mada mislim da moje sposobnosti nisu do kraja iskorištene i da to tek slijedi.

Bodyfitnessom se bavim od 2007. godine i uspjela sam do danas uraditi dosta u toj sferi života. Bila sam prva žena predstavnica BiH na internacionalnim prvenstvima evropskog i svjetskog nivoa. Takođe, educirala sam se pri IFBB federaciji o umijeću suđenja na takmičenjima, certificirala se u oblasti fitnessa i aerobica... Tokom svoje takmičarske karijere do 2012. godine, osvojila sam devet zlatnih odličja, što ne umanjuje ni značaj ostalih plasmana, od ukupno sedamnaest takmičenja. U BBFBH savezu obnašam funkciju koordinatora za komunikacije pri IFBB od 2009. godine, a od početka 2013. i funkciju generalnog sekretara BBFBH saveza. Sa suprugom Mirsadom vodim bodybuilging klub "TERZO-GYM".

Kada i kako si počela sa treninzima?

Općenito, počela sam trenirati sredinom 2005. godine. Nakon perioda od par mjeseci, odlučujem trenirati kick-box i tu se zadržavam punu godinu dana. Nakon toga, nezadovoljna načinom treniranja, odnosom trenera prema takmičarima, načinom na koji se kao žena moram nositi sa svim što taj sport jeste, odlučujem naći nešto ženstvenije i pogodnije za mene kao ženu prvenstveno.

I tako početkom 2007. godine počinjem intenzivno, do 6 puta u sedmici trenirati bodyfitness. Taj sport treniram i danas, i mogu reći da je idealan izbor za mene kao ženu.

Postoje li predrasude okoline prema atletski građenim ženama, ako postoje - kako se nosiš sa time?

Što se toga tiće, uvijek postoje predrasude oko bodybuildiga. A predrasuda je prvenstveno sud ljudi koji zbog neznanja na pogrešan način okarakteriziraju nekog ili nešto. O bodybuildingu se još uvijek malo zna i to je glavni problem. Mogu ipak reći, da je za razliku od 2008. godine danas makar bodyfitness prihvaćen kao bodyfitness a ne bodybuilding, kako je prije smatran.

Što se tiće ukusa, o njima se ne raspravlja. Mislim da će kada narod (koji inače ima predrasude o bodybuildingu) nauči ono što ne zna po pitanju svog tijela, tek shvatiti koliko su bili ograničeni u razmišljanjima i percipiranju ovog sporta.

Mene konkretno ne zanimaju predrasude. Predrasude guše, blokiraju, ograničavaju... Pošto ne dopuštam da se tuđe predrasude na meni prelamaju, mislim da je bolje ostaviti ih ljudima koji ih imaju. Ako oni ne smatraju da griješe pri donošenju takvih stavova, mislim da im onda treba pomoći na drugi način...

Ishranu nikako ne smijemo zaboraviti, pa nam samo ukratko reci kako izgleda tvoja ishrana van sezone, a šta mijenjaš u periodu priprema za takmičenje?

Van sezone je slobodna ishrana, što opet uslovljava fizičko stanje, forma a prvenstveno zdravlje. S time rečenim, dijetu tokom priprema čini ishrana strogo bazirana na bjenčevinama i prostim ugljikohidratima. Stava sam da ishranu treba činiti raznovrsna hrana, tako da pored bjelančevina, i povrće i voće kao izvor ugljikohidrata su neizostavni u mom jelovniku. Priprema hrane tokom dijete se zasniva na kuhanju.

Svakako da je ishrana jako važna jer ono što jedete Vas i čini kakvim jeste. Čovjek mora znati koja hrana njemu odgovara zavisno od njegovog zdravlja i naravno ono što unosimo koliko zahtjeva treninga za balans.

Nisam pobornik drugih dijeta i mogu reći najmanje jedan razlog zašto ne valjaju. Takođe mislim da je glupost određivati program dijete prema krvnim grupama i kako vidim naučnici su počeli da i dokazuju isto.

Dakle jesti redovno, jesti kvalitetno i po važnosti rasporediti unos namirnica, osnova je zdrave i dobre ishrane, a to je temelj za bodybuilding.

Koliko je za tebe bitna suplementacija i šta koristiš od suplemenata?

Za mene je najvažniji protein šejk, zatim glutamin. Nakon toga amino kao kompleks. Multivitamini i multiminerali neizostavni, ali dodati posebno C vitamin, E vitamin, određene B iz grupe B vitamina, minerale kao Mg, Ca i slično.

Suplementacija je jako bitna. Za čovjeka koji se ne bavi sportom nije neophodna, osim u slučajevima lošeg zdravstvenog stanja. Za sportistu je prijeko potrebna i njegovi uspjesi i performans uveliko mogu biti slabiji bez kvalitetne suplementacije.

Kaži nam nešto o medaljama koje si osvojila?

Kao što sam već navela prije u tekstu, osvojila sam devet zlatnih medalja. Među najznačajnijim takmičenjima su svjetsko prvenstvo za žene u Novom Sadu 2011., kada sam nastupala i predstavljala BiH po prvi put u IFBB federaciji na takmičenju tog ranga, kao i prvo učešće na evropskom prvenstvu za žene u Zagrebu 2012. godine.

Najznačajnije medalje su ZLATA sa balkanaskog prvenstva u dvije discipline - bodyfitness i mix parovima u bodybuildingu 2012. Te pobjede su mi jako bitne, jer od 2008. godine kada sam prvi put nastupala na  balkanskom prvenstvu i bila cetvrta, uspjela sam u veoma jakoj konkurenciji i sudijskom žiriju od devet osoba, osvojiti čak dva zlata. Oba sam posvetila Mirsadu Terzi.

Kakvo je tvoje mišljenje o bodyfitness kategoriji u Bosni i Hercegovini?

Pa što se tiće bodyfitness discipline, nemamo puno takmičarki. Do sada su se pojavile tri, ali svake godine po jedna... Evo, ove godine očekujemo prvi izlazak nove takmičarke, koja je u "TERZO-GYM" timu, koju lično pripremam. Nadam se da će se održati u sportu, a kako ona kaže to joj je i želja. Tako da za sada ima nas dvije u BiH.

Dopustiš li sebi ponekad ćevape, čips, Coca-Colu...?

Bosanski junk food sebi dopustim. Kako sam rekla treba samo znati, kad se nešto jede, šta se jede i koliko to traži poslije posla u teretani... Coca-Colu ne pijem...

Šta voliš raditi dok ne treniraš?

Dok ne treniram, učim dosta o programiranju, web dizajnu... svemu što je vezano za moju struku. Takođe, dosta učim o drugim naukama, psihologiji, medicini... Možda zvuči dosadno, ali tako je...

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Teško je zamisliti budućnost u BiH. Trenutno mi je prioritet da se zaposlim... Za ne povjerovati... mislim da je to prvi od planova skoro pa trećine našeg stanovništva... A planovi bi trebali obuhvatati napredovanja u struci, dalje uspjehe u sportu, nova takmičenja, omasovljenje "TERZO-GYM" tima i stavljanje pod uzvičnik našeg uspjeha u BiH...

Za kraj, ima li nešto što bi željela reći našim čitaocima? Poruka u vezi vježbanja i zdravog načina života ljudima koji tek počinju?

Bavite se sportom. Nađite malo vremena za sebe, shvatit ćete korist od toga vremenom! Sport, ukoliko se pravilno trenira, nikom nije donio ni povredu niti je loše uticao na zdravlje. Početnici trebaju učiti u hodu sa treninzima, da shvate poentu svega, i da razumiju ono što rade i razlog zbog kojeg nešto rade. Mnogi ne žele da uče, rade mehanički i oslanjaju se na "trenere"... Znanje daje moć, pa nemojte biti bespomoćni.

Zahvaljujemo se Saneli na odvojenom vremenu i želimo joj još puno uspjeha u životu, kao i u narednim takmičenjima.