23. 03. 2014.

Calum von Moger: Nova verzija Arnolda

Calum von Moger  rođen je 9. Juna 1990. u Geelongu, Australia, bavi se "old School" bodybuildingom i sudeći po njegovom prvenstveno izgledu zatim i tijelu pa i načinu vježbanja, mnogi za njega kažu da je "novi Arnold". 

Činjenica je da je Arnold jedan od njegovih uzora, ali i kompletna bodybuilding scena toga vremena jer Moger nije pristalica modernog izgleda bodybuildera. Iako u americi svojom muskulaturom spada više u "physique" katogoriju, u Australiji mu je to dovoljno za bodybuilding.

U nastavku članka vam donosimo neke zanimljivosti o ovom mladom i prespektivonom bodybuilderu koji u posljednje vrijeme često izlazi na naslovnicama fitness i bodybuilding časopisa i zaluđuje fanove ne samo svojim izgledom već i općenitom pristupu bodybuildingu te nevjerojatnoj količini šarmantnosti i humora.

Calum  je sa svojim treninzima počeo još sa 14 godina kada ga je njegov stariji brat pozvao da ide s njim u teretanu. To je bio stari magacin sa hrđavim bučicama i šipkama i nekolicinom mašina. Kada bi htjeli trenirati morali su uzimati ključeve iz vlasnikovog poštanskog sandučića, međutim oni nekada nisu bili tu pa su nerjetko morali probiti se ispod ulaznih vrata da bi trenirali. Njegov je stariji brat uvijek bio jači od njega pa je imao želju da ga pobjedi što ga je držalo motiviranim.

Odrastao je gledajući Stevea Reevesa u filmu Hercules kao dijete, bio je njegov idol i sviđao mu se njegov izgled, posebno uzak struk i "V" figura. Zatim tu je "Pumping iron" i Arnold, Calum više voli stare figure sa manje kilaže, ali ljepšim i estetički ugodnijim mišićima nego današnje masivne građe. Vjeruje da su godine '60. i '70. bile zlatne godine bodybuildinga i da će dati sve od sebe da ljudima dokaže da se ponovno vraćaju takva tijela i to na svom primjeru. Cijeni današnje bodybuildere ali za njega osobno "old school" je mnogo draži.

Pobjeda na njegovom prvom takmičenju u bodybuildingu bila je nevjerojatno iskustvo za njega i to ga je natjeralo da još više zavoli ovaj sport i više se posveti njemu. Najveće ostvarenje zasada je međunarodno takmičenje WFF Junior Mr. Universe u Australiji 2011.

Što se treninga tiče Calum kaže kako je najefektivniji način za dobivanje kvalitetne mišićne mase veća kilaža popraćena dobrom formom. Kada ste bodybuilder postoji definirana veza između mišića i težine koju podižete, da bi ste postigli veću mišićnu masu radite sa relativno težim kilažama sa manje ponavljanja na osnovnim vježbama poput bench pressa, čučnja, mrtvog dizanja i sl.

Moger je blagoslovljen jako brzim metabolizmom što mu omogućava da jede gotovo sve bez nabacivanja puno sala, inače govori kako su mu omiljeni obroci oni koje prave njegova majka ili majke njegovih prijatelja. Što se tiče kardio treninga najdraži mu je oblik plivanje, vožnja bicikla, ali i ono što nije primjereno za mlađe generacije.