01. 03. 2014.

Arnold Classic 2014 - Najava

Takmičenje čiji se pobjednik smatra največom prijetnjom za Mr. Olympiju konačno je stiglo. Arnold Classic koji se održava u Columbusu, ponudit će nam i ove godine sjajno otvaranje takmičarske sezone velikih momaka.


Na takmičenju se neće pojaviti trenutno dva najbolja bodybuildera planete - Phil Heath i Kai Greene, koji će svoju formu tempirati isključivo za jesenji dio sezone, kada će se boriti na najvećoj bini za titulu Mr. Olympie. Dexter Jackson je također odlučio da preskoći Arnold Classic, kako bi se što bolje spremio za jesenju sezonu.

Od jedanaest takmičara koji će nastupiti izdvojili smo petoricu kao glavne favorite.

Dennis Wolf - po mnogima ovogodišnji pobjenik Arnold Classica. Ova predviđanja su itekako opravdana ako se prisjetimo njegovog plasmana na Mr. Olympiji kada je uzdrmao top 3 i bacio u sjenu one od kojih se očekivalo puno više. Wolf je bio, smijemo to slobodno reći bolji od Greene-a prvo veče, a najbolji zadnji dupli biceps zasigurno će pomesti konkurenciju na ovom takmičenju.

Shawn Rhoden - ovaj čovjek je u svojoj karijeri često puta bio povrijeđivan, ali u svojih 14 nastupa uvijek je bio negdje u vrhu. Rhodena mnogi pamte po tome kada je nakon Olympie 2011. godine na kojoj je zauzeo 11. mjesto, za samo godinu dana uspjeo napredovati i već na Olympiji 2012. zauzeo 3. mjesto, a na prošlogodišnjoj Olympiji bio je četvrti. Sasvim je sigurno da će Rhoden i Wolf voditi borbu za titulu na Arnold Classicu 2014.

Ben Pakulski - odlična forma i fine proporcije međutim neke partije poput bicepsa malo zaostaju ali ne narušavaju sklad. Na prošlogodišnjem Arnoldu Pukalski je osvojio zavidno drugo mjesto, međutim ove godine će se morati mnogo više potruditi. Preskočio je prošlogodišnju Olympiju koncentrirajući se na ovo takmičenje, stoga nema sumnje da će "Pakman" dati sve od sebe.

Cedric MacMillan - pobjednik na 2013 FIBO Power Germany, ne može se pohvaliti zavidnim rezultatima na top takmičenjima - Olympiji i Arnoldu gdje je prošle godine uzeo 13. mjesto na oba takmičenja. Cedric posjeduje nevjerojatan "frejm" koji svojim oblikom podsjeća na "old school" figuru iako ima puno više mišićne mase. Ono što nedostaje njemu je završni dodir, to znači da se još uvijek čeka ona top forma u kojoj se on još uvijek nije pojavio, ali što ne znači da neće na ovom takmičenju.

Branch Warren - dva puta pobjednik Arnold Classica i jednom drugo mjesto na Olympiji, daju ovome takmičaru zavidan rezultat za jednog pro bodybuildera. Branch je oduvijek bio poznat po svome "freak" izgledu i nevjerojatnoj formi iako je samoj figuri falilo par detalja da bude još ljepša i proporcionalnija. Na prošlogodišnjoj Olympiji se nije baš proslavio i polako se osjeti da njegovo vrijeme prolazi, ali iako malo "mekši" Branch dolazi sada sa više mišićne mase i kao kompletniji takmičar. Ostaje nam da vidimo koliko će mu to pomoći da ponovo dođe do titule.

Iako svi smatraju ovu petoricu za glavne favorite nemojmo zaboraviti ni ostale takmičare koji će sasvim sigurno dati sve od sebe kako bi ostvarili što bolji rezultat. Pored ove petorice na Arnold Classicu natupit će: Evan Centopani, Brandon Curry, Toney Freeman, Victor Martinez, Edward Nunn i Fred Smalls.