21. 02. 2014.

Najpoznatija guza svijeta: Kratki trening prelijepe Jen Selter!

Jennifer Selter je zbog svojih oblina, tačnije besprjekorne zadnjice, dobila titulu naj guze svijeta. Ona je u kratkom periodu zahvaljujući mreži Instagram postala slavna, a vrtoglava brojka od oko 2 miliona fanova rezultat je mukotrpnog treninga.

Ipak, ono što sve ostale djevojke zanima je to kako je Jen došla do ovakve forme. Zbog toga vam donosimo trening program prelijepe Jen Selter.

Naravno, za vježbanje gluteusa primarna vježba je čučanj, s tim da dvadesetjednogodišnja Jen ovu vježbu izvodi u više varijacija.

Za vježbanje koje ona preporučuje nije potrebna nikakva oprema, ali ako želite povećati opterećenje, možete koristiti bučice ili šipku.

Obični čučanj


Stopala bi trebala biti postavljena malo šire od same širine ramena, ramena pomaknite unazad, leđa konstantno ispravljena, a ruke ispravljene ispred tijela, te paralelne sa tlom. Prilikom spuštanja bokove pomicati unazad sve dok se koljena ne počnu savijati, a cilj je spustiti se što je moguće niže. Obratite pažnju da vam leđa budu konstantno ispravljena.

Naravno, ovo je izvedba vježbe bez tega, a za mnogostruko veći efekat, teg sa težinama ide iza vrata, te se pridržava sa obje strane rukama, dok je ostatak postupka izvođenja vježbe identičan prethodno opisanom.

Bugarski čučanj


Stanite ispred klupe i okrenite joj leđa, zatim podignite jednu nogu na nju, dok drugom stojite na tlu, koljeno savijate i spuštate dok ne bude paralelno s tlom, a zatim se vraćate u početnu poziciju.

Također se i ovdje može unaprijediti efikasnost vježbe uzimanjem bučica.

Čučanj na jednoj nozi


Jedna noga u ovom slučaju treba biti ispružena naprijed, dok svo opterećenje ostaje na drugoj, spuštate se u čučanj ne spuštajući podignutu nogu. Jedini problem koji može malo otežati vježbu je održavanje ravnoteže, pa se preporučuje širenje ruku sa strane.

Burppe


Kombinacija čučnja, skleka i skoka, koja predstavlja sjajnu vježbu kompletnog tijela, te je prava vježba eksplozivnosti. Nakon čučnja brzo preći u poziciju skleka, spustiti se i podići, pa zatim ponovo u poziciju čučnja iz koje treba skočiti, te cijeli krug ponoviti.