28. 02. 2014.

Kategorija 212 lbs po prvi put na Arnoldovom festivalu: Arnold Classic 212 (2014) - Najava

Sve popularnija kategorija 212 lbs (do 96 kg), po prvi put ove godine će se pojaviti i na Arnoldovom festivalu koji se održava u Columusu - glavnom gradu savezne američke države Ohio.Sve veća popularnost kategorije 202 lbs, rezultirala je da se u 2011. godini poveća limit na 212 lbs. Ovim potezom omogućeno je nešto manjim takmičarima da prikažu nešto više mase i bolje proporcije.

Sasvim je sigurno da katoegorija 212 postaje estetski najugodnija i takmičarski najispunjenija kategorija u cijeloj bodybuilding industriji. U ovoj katogoriji ponovo do izražaja dolaze uski strukovi, odlične linije, nevjerovatna forma i istaknuti mišići, te nevjerovatno kvalitetni "lineupi".

Na takmičenje je pozvano dvanaest takmičara, od kojih četvoricu izdvajamo kao glavne favorite.

James "Flex" Lewis - aktuelni Olympia prvak u ovoj kategoriji. Do sada je dva puta osvojio 212 Mr. Olympiu i male su šanse da će ga netko zaustaviti na Arnold Classicu, iako ove godine ima nekoliko ozbiljnih konkurenata protiv kojih će se boriti na bini. Simpatije publike uglavnom su na njegovoj strani.

David Henry - Flexov zakleti rival. David je prvi postao 202 Mr. Olympia 2008. godine, a njegova izrezana leđa, gluteusi, te po mnogima najbolji prednji dvostruki biceps i ove će ga godine dovesti sasvim sigurno u sami vrh.

Jose Raymond - najgušći i najvaskularniji takmičar u kategoriji. U Pro redovima je još od 2009. godine, a nakon dominacije na New York Pro 2013 u kategoriji 212 s pravom se svrstava u sami vrh favorita za ovogodišnji Arnold Classic 212.

Hidetada Yamagishi - pridošlica u kategoriju iz redova "velikana". Nakon plasmana među 10 najboljih na Olympiji u velikoj kategoriji 2009., 2010. i 2011., japanac je dokazao da veličina ne mora uvijek biti adut. Lakši i manji od drugih takmičara, Yamagishi je neumorno radio na formi i proporcijama te ponavljamo uspio dokazati da se može nositi sa najboljim igračima. Nadamo se da će u ovoj kategoriji, gdje se po mnogima trebao i ranije takmičiti ostvariti odličan rezultat.

Pored pomenute četvorice ne smijemo podcijeniti ni ostalih osam takmičara od kojih se ističu Charles Dixon, Richard "Tricky" Jackson, Stan McQuay, Aaron Clark, Marco Rivera, Quincy Winklaar, a zatim Lukas Osladil i Angel Rangel Vargas.

Prejudiciranje će se održati 28. februara od 11:30 do 13:30 h. (po našem vremenu: 17:30 do 19:30 h.), dok će finalni okršaj početi u 19:00 h. (po našem vremenu: 1. mart u 01:00 h.).