11. 02. 2014.

Josip Čulina: Mladi rekreativac sa evropskim ambicijama

Predstavljamo Vam Josipa Čulinu iz Gruda, koji nam je poslao fotografije svoje trenutne forme. Ovaj dvadesetčetverogodišnjak, trenira bez prestanka od svoje 17. godine, a kako kaže cilj mu je postići fitness izgled, te biti među najboljima kako u BiH tako i u Evropi.


"Prvi put me počeo zanimati bodybuilding u 2. razredu srednje škole, tada sam radio samo sklekove, a prvi put u teretanu sam ušao sa 17 godina", kaže Čulina.

"Treninge odrađujem 6 puta sedmično, od toga 4 treninga u teretani, a 2 treninga kod kuće. U periodu kada radim na povećanju mišićne mase i snage, praktikujem treninge sa većim pauzama i kilažama, a onda kasnije radim drop setove, superserije, piramidu običnu i obrnutu, itd. Dužina treninga nekad iznosi oko 40 minuta apsoultno bez pauze, a vrijeme odmora je dok pređem sa jedne vježbe na drugu. Što se tiče prehrane tu sam bez "junk fooda" i bez slatkiša, tokom cijele godine je "lean bulk", ne praktikujem nikako lošu masu", govori nam Josip.

"Motivacija mi je na jako visokom nivou, nemam takmičarskog iskustva jer osjećam da još nisam spreman za to, ali doći će sve u svoje vrijeme. Želje su da budem među najboljima u BiH, ali i u Evropi. Općenito mene ne zanima previše ekstremni bodybuilding, nego izgledi poput Lazara Angelova i Jeff Seida, te ostalih tipova koji su estetski građeni, dakle fitness izgled", dodaje Josip.

"Poruka za ostale je ako već trenirate, trenirajte redovno, jer najbitnije je ne preskakati treninge. Takođe mijenjate treninge iz mjeseca u mjesec, nemojte uvijek trenirati na isti način, kako se Vaše tijelo nebi naviklo na jedan princip treninga", poručuje Čulina za kraj.