08. 02. 2014.

Intervju - Dženana Ahmetspahić

Bodybuilding & Fitness - Bosna i Hercegovina donosi Vam intervju sa aktualnom državnom prvakinjom u bikini fitnessu - Dženanom Ahmetspahić.

Dženana Ahmetspahić je izašla u susret našem blogu i odgovorila nam na nekoliko pitanja za koja vjerujem da Vas interesuju:

Za početak, da li možeš da nam kažeš nešto o sebi?

Zovem se Dženana Ahmetspahić. Rođena sam 15.1.1986. godine, u Bihaću, gdje sam odrasla te završila osnovno i srednje obrazovanje odličnim uspjehom! Nakon završene Gimnazije upisujem se na Ekonomski fakultet pri Univerzitetu u Bihaću i po završetku studija kao redovan student stičem zvanje dipl. ekonomist.

Kada i kako si počela sa treninzima?

Udajom za Mursela Ahmetspahića 2011. godine, selim se u Sanski Most i ubrzo se počinjem rekreativno baviti body buildingom, tačnije fitnessom, na inicijativu svog supruga koji mi je ujedno i lični trener i koordinator plana treninga i priprema za takmičenje. Nakon nešto više od pola godine rekreativnog treniranja dobila sam ponudu od našeg klubskog trenera Emira Nadarevića (BBK "Fikret Hodžić"), da se takmičim i samim tim sam postala prva žena u historiji Sanskog Mosta koja se takmičarski bavi ovim sportom!

Ishranu nikako ne smijemo zaboraviti, pa nam samo ukratko reci kako izgleda tvoja ishrana van sezone, a šta mijenjaš u periodu priprema za takmičenje?

Što se tiče ishrane, ona se umnogome razlikuje kada je pitanje off sezone i priprema za nastup. Svako od nas u off sezoni nastoji da izgradi svoje tijelo što bolje i kvalitetnije a da pri tome ne dobije mnogo masnih naslaga, što naravno uvjetuje poprilično "čistu" i zdravu hranu sa prilagođenim omjerom proteina, ugljikohidrata i masti. Naravno, nekad sebi, ja lično, priuštim malo uživanja u domaćoj, tradicionalnoj kuhinji  ali i brzoj hrani, no veoma rijetko i u malim količinama. Po pitanju priprema, kompletan program prehrane se mijenja i prilagođava procesu dijete, što veći unos proteina, vitamina i minerala, a uz minimalan udio ugljeni hidrata i masnoća.

Koliko je za tebe bitna suplementacija i šta koristiš od suplemenata?

Veoma važan akcent kako na masi, tako i na definiciji odnosi se na suplementaciju! Suplementiranjem uveliko olakšavamo sebi bilderski život. Svaki bilder/ica zna o čemu pričam kada kažem da nemožemo unijeti iz obroka u organizam onoliko nutrijenata  koliko nam je potrebno iz istih. Tada nastupa suplementacija, proteinski prašak, amino kiseline, kreatini, gejneri, NO boosteri i td.. Za mene su lićno idealni proteinski prašak, amino kompleksi te stimulatori za trening na bazi kofeina. Uvijek se rado držim navedenog jer mi omogućuje uspješan trening, oporavak i senzaciju pumpe u toku treninga.

Kako je došlo do tvoje odluke da se takmičiš u bikini fitnessu?

Do odluke je došlo, kao što sam spomenula, ponudom klubskog trenera Emira Nadarevića, ali i na incijativu supruga. Oni su zapravo bili svjesni mojih genetičkih predispozicija i mogućnosti. Što se tiče same odluke o takmičenju, trebalo mi je malo duže vremena da se odlučim da li to zaista želim ili ne. Uvidjevši da više dobivam nego gubim, bila sam spremna krenuti na takmičarski put. Uveliko mi je olakšalo i to što znam da imam uz sebe, kao ličnog trenera i podršku, svog supruga i klubskog trenera, koji su bili spremni uložiti u mene sve svoje znanje, vještine i vrijeme da uspijem.

Kaži nam nešto o medaljama koje si osvojila i kako okolina reaguje na to?

Medalja je zaista mnogo, jer sam se takmičila na mnogobrojnim takmičenjima internacionalnog i državnog karaktera u protekle dvije i pol godine. Veoma važnu ulogu u mom životu imaju plasmani Državne prvakinje 2012. i 2013. godine gdje sam naravno osvojila zlatnu medalju i pehar, ali takmičenje i plasman koje mi je veoma prisno srcu jeste "Brčko Open" 2012. godine, kada smo se suprug i ja oboje okitili zlatom, te je suprug za nijansu razlike mogao biti apsolutni prvak. Takođe sam dva puta zaredom najuspješnija sportistkinja na opštini Sanski Most i jednom na Katonu (USK), u kategoriji ostali sportovi!

Kakvo je tvoje mišljenje o bikini kategoriji u Bosni i Hercegovini?

Bikini kategorija u BiH a i u svijetu, po meni, je najidealnija kategorija za žene, jer sa sobom nosi određenu dozu ženstvenosti, gracioznosti, prestiža i blještavila. Ulaganja su dosta širokog spektra pogleda, ono što meni ne treba u suplementima moram nadoknaditi kostimima i obućom a budući da postoje regulacije kako bikini mora izgledati, koliko cm štikle moraju biti visoke…, zna nekad biti dosta zahtjevno kako pronalaskom tako i kupovinom, jer nisu nimalo jeftine stvarčice… Uglavnom bikini kategorija je moja topla preporuka svim ženama/djevojkama početnicama koje žele početi takmičarski život.

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Moji planovi su usko vezani za mog supruga, takođe takmičar ali i koordinator naših planova treninga i priprema. Veliki su uspjesi iza nas, kako pojedinačno tako i zajednički. Trenutni plan je pauza (aktivna)  kompletnu 2014. godinu a nakon toga se vraćamo u takmičerske vode! Da li ostajem u bikini kategoriji ili body fitnessu zavisi koliko uspijem napredovati za vrijeme pauze.

Za kraj poruka našim čitaocima i osobama koje tek počinju?

Moja iskrena poruka svim čitaocima glasi: ''POKRENITE SE, ŽIVITE ŽIVOT I OSJETITE GA. UČINITE NEŠTO DOBRO ZA SEBE DANAS, TIME ŠTO ĆETE ODVOJITI BAREM 1h VREMENA TRENIRAJUĆI. VAŠE TIJELO I VAŠE ZDRAVLJE ĆE VAM BITI ZAHVALNO, A VI ĆETE SE BOLJE OSJEĆATI U SVOJOJ KOŽI! ŽIVITE KVALITETNIJI, ZDRAVIJI I BOLJI ŽIVOT!!!''

Zahvaljujemo se Dženani na odvojenom vremenu i želimo joj još puno uspjeha u životu, kao i u narednim takmičenjima.