20. 01. 2014.

Pitanja i odgovori: Frank McGrath

Znam da vam je poznat ovaj momak, mnogi od vas na mobitelu imaju njegove slike kao izvor motivacije. Njegova impresivna građa je zaista nešto posebno, s tim da je imao ozlijede i težu saobraćajnu nesreću.Frank "Wrath" McGrath (rođen 9. avgusta , 1978. u St. John's, Newfoundland, Kanada; visina: 180.3 cm; težina: oko 109 kg) je IFBB profesionalni bodybuilder. On je vrlo poznat zbog svojih angažmana za firmu Animal supplements, te zbog uloge u serijalu DVD treninga koji su pod sponzorstvom firme "Animal".

McGrath je bio ozlijeđen dva puta, 2008. godine je pokidao svoj triceps na treningu, a zatim početkom 2010. godine doživljava težu saobraćajnu nesreću zbog koje mu je odstranjena slezena, nakon toga se oporavlja te počinje ponovo trenirati i takmičiti se.

"The Wrath" u razgovoru za FLEXonline otkriva svoje vježbe koje je izvodio u mlađim danima kada nije imao priliku da ide u teretanu, drop set sistem i način ishrane u dane kada nema apetit.

Koje su najneobičnije ili najinovativnije vježbe koje si izmislio ili koje si ''pokupio'' od nekog drugog? Da li su djelotvorne, te da li ih i dalje koristiš prilikom svojih treninga tek toliko da malo začiniš i promjeniš rutinu?

Postoje neke vježbe koje sam morao smisliti kada sam bio mlađi, jer nismo imali teretanu kod kuće, pa sam bio prisiljen da improviziram. Za ramena bih često uzimao četverotočkaša (ATV) od oca te ga podizao.  Kad sam htio povećati težinu, netko bi sjeo na njega i to bi bilo to. Za prsa je bilo dovoljno da legnem ispod stola za bilijar i da ga podižem, kao tegove na bench klupi, također nije bilo vratila, pa bih se zakačio na štok od vrata i imitirao pokret koji bi bio kao da imam vratilo, jednostavno kad nemate ništa drugo, morate da učinite ono što je potrebno da bi ostvarili ono što želite. Činio sam to već dugi niz godina i eto uspio sam - nema izgovora.

Koji ti je najdraži dio kardio opreme, sprava neka ili? Koliko puta radiš kardio, šta činiš tokom off-sezone, a šta tokom priprema za takmičenje?

Nemam favorita, jer mrzim kardio! Ali, ono što je najbolje za mene su ''stepenice'' . Uradim oko 45 minuta, pet ili šest dana u sedmici pripremajući se za show. U off-sezoni, volim koristiti ergometar/treadmill ili stacionarni bicikl od 20 do 30 minuta, tri do četiri puta sedmično. Sviđa mi se pump koji dobijem od bicikla, a kad dobijem jedva mogu hodati.

Koje je tvoje mišljenje o opadajućim setovima - dropsets? Koliko često ih radiš i za koje dijelove tijela / vježbe? Koliko težinu smanjiš?

Ja sam veliki vjernik u opadajuće ili drop setove, te ih radim od prvog dana. Mogu reći da postoje dani kada sam ih radio na svakoj vježbi. Na primjer, na ravnom bench press-u ću raditi sa 405 lbs (183 kg) 10 ponavljanja, spustiti težinu na 315 lbs (143 kg) za 10 ponavljanja, 225 lbs (102 kg) opet za 10 ponavljanja, a 135 lbs (62 kg) do otkaza. Ja ih također radim na mnogim drugim vježbama, kao što su biceps pregib sa ravnom šipkom, te mnoge druge vježbe za ramena. Jednostavno volim osjećaj upumpavanja što više krvi u mišić, te osjećaj kada mišić ''gori''. Svi mi živimo za pump! Zar ne?

Šta činiš na dane kada jednostavno izgleda, kao da nemaš apetit, ali još uvijek moraš konzumirati sve svoje obroke?

To mi se desilo mnogo puta, kada se jednostavno ne može jesti koliko vam je potrebno. Ja tad pojedem manji obrok, ponekad pola porcije, ili popijem više šejkova koji imaju potrebne tvari. No, nekoliko dana ću samo jesti što god poželim poput pizze, hamburgera, pržene piletine, sušia, čipsa, čokolade - sve što volim, samo tako, jednostavno da jedem. Mislim da trebamo to učiniti s vremena na vrijeme, a te stvari koje jedem zaista imaju dobar okus!


Izvor: FLEXonline: Q & A with Frank McGrath - January 2014. Preveo i uredio: Kemal Z.