15. 01. 2014.

Intervju - Jusuf Alešević

Ponosno Vam donosimo intervju sa Jusufom Aleševićem. Čovjekom koji je nakon ranjavanja u ratu ostao bez noge, ali uprkos tome nije se predao i nije odustao. Uspio je da uspostavi normalan život, ali i više od toga - mnogima je postao uzor u bodybuildingu.Jusuf Alešević je izašao u susret našem blogu i odgovorio nam na nekoliko pitanja za koja vjerujem da Vas interesuju:

Za početak, da li možeš da nam kažeš nešto o sebi?

Moje ime je Jusuf Alešević, rođen sam 1975. godine u Bužimu gdje živim i radim. Početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu aktivno se uključujem u odbranu i tom prilikom sam bio nekoliko puta ranjavan, da bi 1995. godine bio teško ranjen i tada ostajem bez lijeve noge iznad koljena, te postajem stopostotni invalid. Tada nije završila moja borba, već odmah počinjem sa rehabilitacijom i okrećem novu stranicu u svom životu. Bavio sam se raznim poslovima ali želja da se opet uključim u neki od sportova nije prolazila.

Kada i kako si počeo sa treninzima?

Kako je prolazilo vrijeme moje zdravlje se počelo urušavati i morao sam nešto poduzeti... Znao sam da je bodybuilding za mene jedini spas jer sam i prije rata odlazio na treninge dok sam pohađao srednju školu u Bihaću. Sa treninzima u teretani sam počeo negdje oko 2008. godine, da bi se od 2010. krenuo aktivno baviti bodybuildingom i rezultati su odmah bili vidljivi. Nestala je bol u leđima i koljenu, mišići su preuzeli svoju ulogu i osjećao sam se odlično.

Ishranu i trening nikako ne smijemo zaboraviti, pa nam samo ukratko reci kako izgleda tvoja ishrana i kako treniraš van sezone, a šta mijenjaš u periodu priprema za takmičenje?

Što se tiće ishrane, ona je jako bitan faktor u ovom sportu. Tokom čitave godine nastojim da se puno ne zamastim jer mi to kasnije kroz pripreme puno otežava situaciju. Van priprema, znači to je kada sam u periodu tzv. mase dnevno unosim oko 250 gama ugljikohidrata, 150 grama proteina i nekih 50 grama masti. A pripreme za izlazak na neko od takmičenja su brutalne... Primjera radi ovako izgleda jedan dan u fazi priprema: 100 grama ugljikohidrata, 300 grama proteina i 0 grama masti, jako naporno ali volja čini čuda...

Treninzi su takođe različiti, van sezone držim sistem 1x1 tj. dan radim trening, dan odmaram i opet tako. A u pripremama sistem 3x1 tj. tri dana radim trening a dan odmaram! Moram naglasiti da ima mnogo vježbi koje ne mogu izvoditi pa se nekako prilagođavam, jer bitno je da se uradi stimulacija na kompletno tijelo da bi se dobila  mišićna simetrija!

Koliko je za tebe bitna suplementacija i šta koristiš od suplemenata?

Suplementi su jako bitni u bilo kojoj fazi treniranja jer daju tijelu potrebnu energiju za oporavak. Rado ih koristim jer osjećam da mi pomažu. Nisu uopšte štetni kao što neki govore jer da jesu osjetio bih na svojoj jetri koja mi je takođe stradala u ratu. Od suplemenata, odnosno dodataka ishrani koristim whey protein (koncentrat bjelančevine mliječne surutke) tokom čitave godine i u periodu mase i definicije. Ponekad ubacim kreatin dok sam na masi i u fazi definicije BCAA (aminokiseline) radi očuvanja mišićne mase.

Šta misliš o društvu u kojem živimo i odnosu prema različitostima koje obilježavaju osobe s invaliditetom?

Što se tiće društva u kojem živim mogu reći da me prihvatilo takvog kakav jesam i nisam vidio dosad  nikakvu diskriminaciju prema meni. Svi me cijene i poštuju, vjerovatno zato što sam bio u ratu i branio svoj narod! Na kraju krajeva dovoljno je samo da mi upute osmijeh sa lica i ja sam odmah sretan i veseo.

Šta ti je uz sportske uspjehe donio bodybuilding? Koji su ti rezultati posebno značajni?

Pored moje porodice koja mi je najvažnija na ovom svijetu, bodybuildng je meni druga stvar u životu, pored ostalih obaveza koje imam tokom dana  obavezno posvetim vrijeme i za bodybuildng. Jer to više nije samo treniranje, već stil života kojeg živim i osjećam se i više nego odlično. Od sportskih rezultata mi je najdraža medalja dodijeljena od sportskog BB saveza za nesebično promoviranje bodybuildinga kao sporta u opštini Bužim.

Kako motivirati osobe s invaliditetom na sportske aktivnosti?

Da bi neku osobu s invaliditetom uvjerio da je za njega nešto dobro same riječi nisu dovoljne, već moraš to uraditi i djelima. Upravo je to ono što i pokušavm da uradim kod nas u Bužimu a i šire, da te ljude nekako uvjerimo da to nije kraj u njihovom životu, već da se mogu prilagoditi i nastaviti živjeti normalno. Smatram da sam u tome mnogo uspio jer mnogi moji prijatelji koji su invalidi dolaze u teretanu i vježbaju, jačaju svoje tijelo i fizički i psihički, družimo se nakon treninga i to je ono što nas na kraju krajeva i čini sretnima i zadovoljnima. Mnoge invalidne osobe iz čitavog regiona mi se javljaju na društvenim mrežama i pitaju za savjete kako najlakše da se uključe u bodybuilding kao sport i ja im u tome nesebično pomažem.

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Moji daljni planovi što se tiće bodybuildinga su ambiciozni. Razgovaram često sa sportskim savezom na čelu sa mojim velikim prijateljem Sakibom Kurtovićem, te selektorom Mirsadom Terzom oko mog daljnjeg angažmana. Selektor je predložio da idem u Španiju ove godine na takmičenje za invalidne osobe u tzv. kategoriji wheelchair, pa sad vidjećemo kako će to sve da se odvija. Ako budem išao onda prije toga ima državno takmičenje i 15. Bihać Open. Pripreme će biti brutalne uz mog trenera Adnana Gostu iz Mostara koji mi nesebično pomaže u svemu. Ako ne budem išao u Španiju onda ovu godinu ću provesti u ekstra jakim treninzima za masu, tako da bi za sljedeću godinu trebao da budem još veći i kvalitetniji u mišićnoj masi što bi za mene predstavljalo veliki uspijeh.

Za kraj poruka našim čitaocima i vježbačima koji tek počinju?

Bavite se sportom jer to je danas jedini garant da će te biti zdravi, ako još niste počeli sa vježbanjem, onda najbolje vrijeme za to bi bilo još danas, jer dokle god vi u sebi budete tražili neke izgovore da ne idete na treninge nikada nećete ni početi. Volja je najbitnija i zato iskoristite to, rezultati neće doći preko noći, već samo upornim radom i zalaganjem, vidjećete nakon toga će te biti zadovoljni i sretni bez obzira koliko ste znoja prolili i vremena proveli trenirajući. Upravo u tome i jeste čar ovog sporta - da uspjevaju samo najuporniji... BUDITE I VI UPORNI!

Zahvaljujemo se Jusufu na odvojenom vremenu i želimo mu još puno uspjeha u životu, kao i u narednim takmičenjima.