31. 01. 2014.

Antonio Perić: Mladi capoeirista, koji je uspio svladati tehnike capoeire uz pomoć video klipova s Youtube-a

Antonio Perić rođen 22. novembra 1994. u mjestu Čapljina, trenutno živi u malom mjestu pokraj Stoca - Trijebanj. Student je na državnom institutu za fiskulturu (DIF) u Mostaru. U slobodno vrijeme bavi se Capoeirom, koju je počeo trenirati prije četri godine. 

Capoeira je afro-brazilska umjetnička forma koja uključuje elemente borilačkih vještina, igre, muzike i plesa. Nastala je u Brazilu, razvili su je robovi iz Afrike (posebno s područja današnje Angole) u 16. vijeku.

Capoeira se izvodi u krugu (roda) koji čine capoeiristi. Oni pjevaju, plješću i sviraju instrumente, te stvaraju energiju (axe) koju dvoje capoeirista (koji igraju) pretvaraju u atraktivne pokrete.

Antonio je uspio svladati tehnike capoeire samo uz pomoć video klipova s Youtube-a, počeo je od jednostavnih pokreta i poteza da bi nakon nekog vremena došao do ekstremnih akrobacija. 

Trenirao je marljivo bez ikakve opreme po parkovima i napuštenim zgradama. Motivaciju je kako kaže pronalazio u ljubavi prema sportu i rekreaciji: "Treba te nešto voljeti da bi uspjeli u tome u suprotnom samo trošite vrijeme". 

Najveća želja ovog mladog sportiste je da jednog dana ode u Brazil gdje bi mogao upoznati prave čari capoeire i usavršiti svoju tehniku. Nije mislio da će uspjeti doći do nivoa na kojem je danas, ali još se jednom dokazuje da upornost, volja i ljubav pobjeđuju sve prepreke.