15. 12. 2013.

Intervju - Belmir Berberović

Imamo čast da Vam predstavimo prvaka Evrope u athletic fitnessu za 2013. godinu, u kategoriji do 175 cm - Belmira Berberovića, koji je proglašen i sportistom godine, na izboru Olimpijskog komiteta za sportistu godine, u kategoriji sportova koji nisu na programu olimpijskih igara.Belmir Berberović je izašao u susret našem nedavno pokrenutom blogu i odgovorio nam na nekoliko pitanja za koja vjerujem da Vas interesuju:

Da li možeš da nam kažeš nešto o sebi?

Ljubav prema sportu otkrio sam još kao dječak, odrastajući u Sarajevu, gdje sam za razliku od ostalih, umjesto nogometa uvijek bio zainteresovan za ninjutsu, drevnu japansku vještinu borenja. Sticajem okolnosti sam 1990. počeo trenirati taekwondo u sarajevskoj Zvijezdi, kod trenera Zvjezdana Milenkovića. Kao što je većini poznato i dan danas sam aktivan u taekwondo sportu i obavljam funkcije trenera i generalnog sekretara u jednom od najuspješnijih taekwondo klubova u državi, Novi Grad Sarajevo. Diplomirani sam kriminalista po struci, a osim taekwondoa, aktivno ili rekreativno prakticiram i sportsko penjanje i alpinizam, streljaštvo i streličarstvo, brazilsku jijitsu, atletiku, hapkido, rad sa hladnim oružjem i oruđem i rafting. Nastupao sam na takmičenjima u sportskom penjanju, skoku s motkom i polumarathonu, streljaštvu, te takmičenju u samoodbranama i naravno taekwondou. Nosilac sam crnog pojasa u taekwondou 4. dan i crnog pojasa u hapkidou 3. dan.

Kada i kako si počeo sa treninzima?

Trening snage, odnosno rad u teretani, uvijek je bio u pozadini taekwondo treninga. Specifični treninzi snage, bazične pripreme, povećanje eksplozivne snage, često su izvođeni u sarajevskim teretanama i uvijek sam se dobro snalazio u jednom takvom trenažnom procesu. Međutim duži vremenski period sam bio odsutan iz teretane, čak osam godina, da bih 2008. godine, nakon što je Terzo Gym otvoren, počeo koristiti isključivo sprave za kardio trening. Tek 2010. počinjem sa aktivnim treningom snage, čisto rekreativno, do tri puta sedmično uz kvalitetan kardio trening koji je bio o prioritet zbog nastupa na takmičenjima u polumaratonu.

Kako ostaješ motivisan?

Glavni motivacijski element je postavljanje jasnog i konkretnog cilja, što je u mome slučaju nastup na evropskim i svjetskim prvenstvima. Naravno, dajem sve od sebe da bih bio najbolji i ne štedim ni sebe ni sredstava da bih to postigao.

Ishranu i trening nikako ne smijemo zaboraviti, pa nam samo ukratko reci kako izgleda tvoja ishrana i kako treniraš van sezone, a šta mijenjaš u periodu priprema za takmičenje?

Van sezonski period, pretpostavljam, period koji se veže za povećanje mišićne mase je neki standard u bodybuildingu. Ishrana se uglavnom svodi na veći unos ugljikohidrata i proteina, što otprilike iznosi i do 2500 hiljade kCal suficita dnevno. Opet sve u dogovoru sa trenerom Sanelom Terzo i u skladu sa unaprijed sačinjenim planom i programom. Trening se svodi na pet dana sedmično,i to uglavnom vježbe za jednu mišićnu partiju dnevno gdje se izvode serije do 12 ponavljanja maksimalno, opet u skladu sa planom i programom koji je sačinio moj trener Mirsad Terzo. Tokom priprema za takmičenje, gubljenja viška kilograma, ishrana se bazira na rotaciji ugljikohidrata i konstantan unos proteina. Primjera radi, početkom sedmice unos ugljikohidrata iznosi 200 grama i smanjuje se za pola količine svaki dan dok ne padne na popularno nazvanu “0 ugljikohidrata”, te se u nastavku sedmice unos količine ugljikohidrata ponovo penje na 200 grama i tako se ciklus završava i počinje iznova svake sedmice. Trenažni proces, se razlikuje od prethodnog u kombinaciji nekih mišičnih grupa u jedan trening, ali sa posebnom pažnjom na vježbe na vratilu, razboju i veslačkom ergometru. Serije idu iznad 12 ponavljanja, a kardio trening izvodim 3-4 puta sedmično i to uglavnom trčeći vani.

Koliko je za tebe bitna suplementacija i šta koristiš od suplemenata?

Pa naravno da je suplementacija dosta važna u bodybuildingu. Siguran sam da se ne mogu postići kvalitetni rezultati bez korištenja suplementacije, ali naravno uz kontrolu i dogovor sa stručnim osobama koji iza sebe imaju provjerene rezultate na tom polju. Često sam svjedok da momci i djevojake u teretanama koriste suplemente koji im ili nisu potrebni ili koji uopće ne postižu željeni efekat, a o tome da im uglavnom nedostaje finansijskih sredstava pa da ne uzimaju dovoljnu količinu ili suplemente koji su im potrebni da i ne govorim. Finasijska situacija stanovništa je uglavnom vrlo loša tako da mnogi nemaju dovoljno novca da kupe sve što im treba. Ipak mišljenja sam, da ukoliko neko želi da napreduje na ovom polju, bodibuildingu, treninzima snage ili bilo kojem sportu, mora kosristiti suplemente i mora naći način kako izdvojiti sredstva za to. To će uveliko utjecati na napredak vježbača, kako na fizičke, tako i na psihičke performanse.

Tokom svojih priprema uglavnom koristim slijedeće suplemente:

Koncentrat ili izolat proteina surutke - Whey proteina, zavisno od perioda priprema, kreatin, glutamin, BCAA amino kiseline, tribulus, arginin, beta alanin, kofein, glukozamin, magnezij, C vitamin, cink i kalij.

Kada si odlučio da želiš da se takmičiš?

Za nastupe na bodybuilding takmičenjima i bavljenje tom disciplinom, s druge strane, isključivo je zaslužan trenerski par Mirsad i Sanela Terzo. Tokom druge polovine 2011. godine, na preporuku Sanele Terzo, odlučio sam nastupiti na državnom prvenstvu 2012. godine koje se održavalo u Cazinu, u kategoriji athletic fitness, prvenstveno zbog mogućnosti rada vježbi snage i izdržljivosti na nastupima.

Kaži nam nešto o medaljama koje si osvojio i kako okolina reaguje na to?

Tokom 2013. godine, imao sam šest nastupa u raznim kategorijama koji su tekli slijedećim redosljedom:

1. mjesto - Mostar Open 2013 - kategorija vratilo i razboj (takmičenje u snazi - Mostar, 5. januar);
1. mjesto - Državno prvenstvo - kategorija athletic fitness open (Sanski Most, 13. april);
4. mjesto - Balkansko prvenstvo - kategorija physique open (Plovdiv, 28.-29. april);
1. mjesto - Evropsko prvenstvo - kategorija athletic fitness do 175 cm (Barselona, 1.-6. maja);
3. mjesto - Maxximum Open - kategorija physique do 175 cm (Maribor, 5. oktobar);
1. mjesto - Brčko Open 2013 - kategorija athletic fitness open (Brčko, 13. oktobar).

Kategorija u kojoj nastupam je veoma specifičnog karaktera. Osim što takmičari moraju dominirati atletskim izgledom i atletski izraženim mišičnim grupama, takođe moraju biti snažni i izdržljivi. Pored poziranja na bini, takmičari su obavezni izvoditi vježbe snage, maksimalan broj ponavljanja na vratilu i razboju, te vježbe izdržljivosti, 1000 metara na veslačkom ergometru. Na nekim takmičenjima, pored kategorije athletic fitness, nastupam i u kategoriji physique do 178 cm. Ova kategorija zahtjeva slične predispozicije kod takmičara kao i athletic fitness, s tom razlikom što se traži samo pozing izvedba na bini a ne i vježbe snage i izdržljivosti. Physique kategorija je dosta slična muškom manekenstvu, budući da takmičari nastupaju u surferskim bermudama i da sam pozing nije klasičnog karaktera kao u bodybuildingu.

U svakom slučaju, obje kategorije su sastavni dio evropskih i svjetskih prvenstava, Svjetske bodybuilding i fitness federacije IFBB.

Moja okolina gleda uglavnom pozitivno na sav moj trud, rad i rezultate. U posljednih godinu dana postao sam dosta prepoznatljiv i izuzetno dobro medijski popraćen, što u drugim sportovima nisam uspio za dosta duži period. Budući da je teretana i rad sa tegovima dosta zastupljen u svim sportovima, moj uspjeh nije ostao nezapažen, a fizička konstitucija i atletski izražene mišićne grupe su svakako prepoznatljive na oko.

Kakvo je tvoje mišljenje o bodybuilding sceni u Bosni i Hercegovini?

Bodybuilding scena u Bosni i Hercegovini je vrlo kvalitetna. Broj takmičara se vrlo brzo povečava, što je vrlo očigledno na državnim prvenstvima, a posebice na prvenstvima otvorenog tipa kao što je Bihać open. Međutim, što se tiće kategorija u kojima ja nastupam, athletic fitness i phisique, mislim da su nepravedno zapostavljenje. Možda je razlog što takmičari i vježbači nisu dovoljno upoznati s njima jer kategorije se promoviraju tek nekoliko godina, ali imaju veliku prednost jer se dosta lakše pripremiti nego za takmičenja u bodybuilding ili body classic kategorijama.

Kakvi su ti planovi za budućnost?

Trenutno je na programu period povećanja mišićne mase, a naredne godine, u planu su nastupi na državnom prvenstvu u Tešnju u aprilu, Balkanskom prvenstvu, Evropskom prvenstvu, Svjetskom prvenstvu i nekoliko prvenstava otvorenog tipa.

Moram još dodati da zahvala za sav moj rad i postignute rezultate pripada Allahu Uzvišenom, a moj uspjeh je i uspjeh cijelog tima ljudi koji stoji iza mene. Moje majke prije svega, Terzo Gym tima, taekwondo kluba Novi Grad Sarajevo, Bodybuilding i fitness Saveza BiH, Siledra Trade suplementacije, Sunlight longue solarija, Općine Novi Grad Sarajevo, bh. elektronskih i printanih medija, te mnogobrojnih prijatelja i entuzijasta koji svakodnevno pružaju podršku u životu i radu.

Za kraj poruka vježbačima koji počinju?

Poručio bih da se uvijek konsultuju sa osobama koji su stručnjaci u svojim poljima i iza kojih stoje provjereni, renomirani rezultati, te da ne nasjedaju na “rekla-kazala” u teretanama, jer će ih to odvesti na pogrešan put! 

Zahvaljujemo se Belmiru na odvojenom vremenu i želimo mu još puno uspjeha u životu, kao i u narednim takmičenjima.