29. 11. 2013.

Proteinski napitci produžuju život!

Italijanski naučnici su izveli eksperiment te otkrili da proteinski napitci, koje najčešće koriste osobe koje se bave bodybuildingom i fitnessom, mogu produžiti život za 10 godina.
Italijanski istraživači su otkrili da proteinski napitci mogu produžiti život za 10 godina. Čudesan sastojak u njima su aminokiseline, koje na sebe vežu štetne slobodne radikale u tijelu i na taj način usporuju procese starenja.

Eksperiment su izveli na miševima i pokazalo se da su životinje, koje su redovno primale proteinske napitke, živjele do 80 dana duže nego životinje koje nisu primale proteinske dodatake. Stručnjaci su ovo preračunali u ljudske godine, što znači da svi, koji redovno konzumiraju ovakve prehrambene dodatke, mogu živjeti i do 10 godina duže. Proteinski prašci, pomiješani s vodom ili mlijekom, pokazali su se korisnim, ako ih konzumiraju ljudi u srednjim ili starijim godinama, dok kod mladih još nisu primjetili očitih promjena. "Naša otkrića pokazuju na to da je za ljude u srednjim godinama preporučljivo da počnu konzumirati ove prehrambene dodatke", rekao je istraživač Enzo Nisoli i dodao, da bi proteinski napici mogli jačati mišiće i kosti te s time smanjiti mogućnost padova i lomova u starijim godinama, a istovremeno bi trebali pomoći u boljoj ravnoteži, koordinaciji i izdržljivosti.

Znanstvenici, koji su svoja otkrića objavili u publikaciji Cell Metabolism reports, objašnjavaju da su čudesni sastojci u njima aminokiseline, koje u tijelu vežu štetne slobodne radikale - koji povećavaju rizik za nastanak nekih bolesti i utječu na brzo starenje. Aminokiseline su inače osnovni graditelji proteina, dakle, nalaze se u svim proteinskim namirnicama, na primjer u mesu, jajima, ribi, mlijeku i mliječnim proizvodima, mahunarkama i oraščićima. Prednost aminokiselina u proteinskim prašcima je, prema mišljenju italijanskih istraživača, u tome da se apsorbiraju direktno u krv umjesto da se prije svega probave kao što se ovo desi s aminokiselinama koje konzumiramo u obliku klasičnog obroka.