28. 10. 2013.

Savjeti za početnike koji su se odlučili na opremanje vlastitog prostora za trening

U ovom članku ćemo dati nekoliko savjeta svima onima koji su se odlučili na opremanje vlastitog prostora za trening - kućne teretane.


Velikom broju početnika kada se odluče na bavljenje bodybuildingom i fitnessom, često se kao problem javlja udaljenost teretane, pogotovo ako živite u prigradskim naseljima ili selima gdje će te rijetko naići na neku bolje opremljenu ili pak ikakvu teretanu. Međutim ako ste pronašli ono najbitnije, a to su kao prvo želja i motivacija pa onda vrijeme, vrlo lako kod kuće možete imati opremljen vlastiti prostor za vježbanje.

Za početak vam je potrebno par kvadrata bilo kakve prostorije u vašoj kući, stanu ili dvorištu i upamtite da nije bitno kako to izgleda, dakle estetika, bitno je da su uslovi zdravi i da je sve funkcionalno.

Od opreme koja vam treba za početak svakako su ravna šipka koja ne mora biti olimpijska, zatim par šipki za bučice i naravno opterećenja tj. tegovi. Koliko će te nabaviti tegova u kilogramima zavisi od toga kolike su vaše mogućnosti u pogledu snage, ali većini početnika će za početak trebati od 30 do 60 kg. Imajte na umu da pri kupovini tegova izaberete radije više manjih kilaža nego par velikih, jer ako kupite dvije ploče po 10 kg moći će te ih koristiti samo na ravnoj šipki i to za bench press, čučanj i sl., a ako kupite 4 ploče po 5 kg i dalje će te ih moći koristit za navedeno s tim da će te automatski imati set za bučice od po 10 kg. Tu je još jedna prednost u pogledu mijenjanja kilaža prilikom izvođenja vježbi.

Zatim sljedeće bez čega ne možete svakako je bench klupa. Kada smo kod toga opet napominjemo funkcionalnost ispred estetike, dakle nije vam bitno jeli ta klupa nova ili polovana, jeli plave ili zelene boje, okruglih ili četvrtastih cijevi, bitno je da podnosi kilažu, da je ergonomičana i da je stabilana. Naša je preporuka da odete kod najbližeg zavarivača, autolimara ili nekog drugog majstora koji se razumije u poslove varenja, te da sami ili uz stručnu pomoć odaberete materijal i dimenzije i napravite vašu prvu klupu. Druga stvar ukoliko niste u mogućnosti pronaći nekoga za navedeno, a pri tome želite uštedjeti nešto novca je da pretražite malo internet i pokušate naći polovnu bench klupu koja vam odgovara, pri tome birajte one klupe koje su korištene u teretanama jer one su u većini slučajeva dosta kvalitetnije. I još jedna stvar, kod odabira klupe birajte multifunkcionalnu ili klupu sa pomičnim nosačima tako da će te automatski imati ravnu kosu i kontra kosu klupu.

Bučice su svakako neophodne ako se želite bilo čime baviti i pronaći će te ih skoro u svakoj kući, bilo da je netko dizao ili diže tegove, ispravlja neku fizičku manu, koristi za rehabilitaciju i slično. Ono što treba pripaziti kod nabavke je svakako materijal i način izrade. Najbolji izbor za početnike jeste klasična mala šipka sa navojima bez već postavljenih opterećenja, jer će te na taj način moći sami mijenjati kilaže po želji, a nećete morati kupovati recimo dvije od 5, dvije od 10 kilograma itd. i automatski će te uštedjeti.

Takođe još jedna od sprava za koju možemo reći da je neizostavni dio svake kućne teretane je i Power Tower sprava. Kupovinom ove sprave nećete morati posebno nabavljati vratilo i razboj, a pored toga imate i opciju za vježbanje trbušnih mišića.

Dakle s ovom gore navedenom opremom moći će te izvoditi jako dobre vježbe za gotovo sve mišićne grupe a neke od njih su biceps pregib, veslanje u pretklonu, bench press i to tri tipa, press bučicama, razvlačenje za prsa, pullover, potisak za ramena, lateralno podizanje, zgibove, propadanja za prsa i triceps, mrtvo dizanje, čučanj, iskorak, kao i razne druge vježbe.