13. 09. 2013.

Intervju - Leo Zovko

Bodybuilding & Fitness - Bosna i Hercegovina donosi Vam intervju sa mladim bodybuilderom Leom Zovkom.


Leo Zovko izašao je u susret našem nedavno pokrenutom blogu i odgovorio na par pitanja za koja vjerujem da Vas interesuju:

Da li možeš da nam kažeš nešto o sebi?

Za početak, prije svega pozdravljam vaše čitatelje! Zovem se Leo Zovko, rođen sam 23.8.1989. u Mostaru, po zanimanju sam tehničar za računalstvo.

Kada i kako si počeo sa treninzima?

U teretanu sam prvi put ušao sa 16 godina. Imao sam problema s viškom kilograma i stoga sam odlučio promjeniti prehrambene navike, i naravno, počeo trenirati. Iščitavajući mnogobrojnu literaturu, razne forume i časopise s bodybuilding tematikom naučio sam puno novih i korisnih stvari koje su mi pomogle da ispravno izvodim vježbe, te ispravno sastavim kvalitetan i zdrav jelovnik. Naime, nije dovoljna samo volja za vježbanjem i vježbanje do iznemoglosti, bez kvalitetne prehrane koja će biti potpora u razvitku vaših mišićia uzalud ćete provoditi sate, dane i godine u teretani, jednostavno nećete postići željene rezultate i samim tim brzo ćete odustati. Sve naučeno sam primjenio na sebi i evo - vidite rezultat!

Da li se sjećaš kako je tvoj trening izgledao kada si počinjao, a kako danas?

Na početku sam trenirao bez ikakvog programa, na svakom treningu sam radio tzv. „full body workout“ ili cijelo tijelo. Trenirao sam dva sata dnevno, ponekad čak i dva  puta dnevno. Trenutno radim svaku mišićnu skupinu jednom tjedno. 

Sjećaš li se grešaka koje si pravio u početku? 

Kao i većina početnika griješio sam, - ne shvaćanje važnosti pravilne ishrane, nepravilna tehnika izvođenja vježbi, itd.

Koliko je za tebe bitna suplementacija i šta koristiš od suplemenata? 

Smatram da je suplementacija jako važna. Prvo, a i osnovno Whey protein, zatim kreatin, bcaa u pripremnom periodu, i ako financije dopuste neki preworkout, zatim dosta vitamina i minerala. 

Kada si odlučio da želiš da se takmičiš?

Oduvijek sam maštao da izađem na binu! Početkom 2010. godine slučajno sam se javio Saši Draškoviću, i ne dugo nakon toga počeli surađivati - trenutno ne mogu zamisliti pripreme bez njegovih savjeta.

Kaži nam nešto o medaljama koje si osvojio i kako okolina reaguje na to?

Svi su bili pozitivno iznenađeni mojim uspjehom.
Kao junior ostvario sam rezultate:
2x prvak države;

1. mjesto međunarodni kup "Toldi" Bačka Topola;
2. mjesto "Šabac Open";
4. mjesto balkansko prvenstvo.

Ove godine nastupio sam u kategoriji bodyclassic i postigao sljedece rezultate :
1. mjesto državno prvenstvo;

2. mjesto "Srbija Open";
6. mjesto balkansko prvenstvo;
4. mjesto "Bihać Open". 

Koja ti je najdraža pobjeda do sada? 

Najdraža pobjeda mi je kad sam prvi puta postao državni prvak! Uh, to je bilo nešto!

Kako djevojke reaguju na tvoj izgled? 
 
Uglavnom, sviđa im se, ponekad me pitaju za savjete o prehrani, treningu...


Kakvi su ti planovi za budućnost? 

Mislim da ću odmoriti cijelu sljedeću godinu, te poraditi na mišićnoj masi, i drugim nedostatcima, prvenstveno rukama. Uskoro otvaram i teretanu pa ću se malo više posvetiti i tom dijelu posla.
Na kraju bi se zahvalio mom treneru Saši Draškoviću i velikom prijatelju Adnanu Gosti koji su mi velika potpora u svemu ovome i svim sponzorima koji su mi pomogli da se pripremim ove godine.

Zahvaljujemo se Leu na odvojenom vremenu i želimo mu još puno uspjeha u životu, kao i u narednim takmičenjima.