03. 08. 2013.

Intervju - Adnan Gosto

Bodybuilding & Fitness - Bosna i Hercegovina, ponosno Vam donosi intervju sa apsolutnim prvakom Bosne i Hercegovine Adnanom Gostom.

Adnan Gosto izašao je u susret našem nedavno pokrenutom blogu i odgovorio na par pitanja za koja vjerujem da Vas interesuju:

Šta te je privuklo ovom sportu i šta te je zadržalo u njemu?

Znatiželja najviše. Silne priče o dizanju utega, o "upumpavanju", rastu i jačanju misića. Jednostavno da vidim šta će se desiti ako počnem da dižem. A zadržao me je u početku samo inat, poslije onda istrazivačka želja, a na kraju onda i zadovoljstvo drugačijeg načina života.

Sjećaš li se grešaka koje si pravio u početku?

Ne bi ih mogao sve ni nabrojati. Klasika, pogrešno izvođenje vježbi, prevelika frekvencija treninga mišićnih skupina, prevelik volumen treninga, a pored svega toga nikakva stimulacija mišića, loša ishrana...

Ishranu i trening nikako ne smijemo zaboraviti, pa nam samo ukratko reci kako izgleda tvoja ishrana i kako treniraš van sezone, a šta mijenjaš u periodu priprema za takmičenje?

Princip treninga je manje više uvijek isti, a ako ću ga mijenjati, onda neovisno o tome dali se u tom trenutku spremam za takmčienje ili radim na mišićnoj masi van sezone, nego isključivo ako mislim da će mi neke promjene donijeti i bolje rezulate.
Ali ono što nikad ne smije da izostaje, bez obzira na broj ponavljanja, bez obzira dali su u pitanju naprednije tehnike treninga il ne... je jaka umno-mišićna veza.
Što se ishrane tiče tu konstantno volim da eksperimentišem i isprobavam nove pristupe, uglavnom odstupajući od uobičajnih i "univerzalnih" pristupa i prvila. Ono što ne smije da mi nedostaje, je relativno visok unos ugljikohidrata, čak i na pripremama, dok recimo unos masti uglavnom držim uvijek nisko, a pogotovo na pripremama. Unos proteina varira, znatno manji unos je vans sezone nego u predtakmičarskom periodu.

Koliko je za tebe bitna suplementacija i šta koristiš od suplemenata?

Suplementacija je jako bitna i za rekreativce, a pogotovo za takmičare. Nekad je jako teško zadovoljiti svoje potrebe za ukupnom materijom bez dodataka ishrani, pogotovo kada je riječ o vitaminima i mineralima. Ja se uglavnom držim osnovnih suplemenata a to su whey protein, keratin, omega 3, i sve potrebne vitamine i minerale pojedinačno unosim. U predtakmičarskom periodu jako puno koristim i aminokisleine – uglavnom Bcaa i Eaa, dok van sezone dodam neki no-reaktor za prije treninga.

Kaži nam nešto o medaljama koje si osvojio i kako okolina reaguje na to?

Idemo redom:
2012. godina - državno prvenstvo 1. mjesto u kategoriji do 80 kg. i apsolutni pobjednik;
3. mjesto na balkanskom prvenstvu u kategoriji do 80 kg.;
Prvo mjesto na Bihać Open-u 2012. u kategoriji do 80 kg. i apsolutni pobjednik;
3. mjesto, kategorija do 80 kg. na internacionalnom turniru "Ahmedkadić Fuke Fuad" u Tuzli.

2013. godina - državno prvenstvo 1. mjesto kategorija do 90 kg. i apsolutni pobjednik;
Kup srbije 2013. 1. mjesto, kategorija do 90 kg. i apsolutni pobjednik;
Bihać open 2013. kategorija do 90 kg. 2. mjesto.

Ne bih mogao reći koja mi sezona više znači, prva što je ipak moj ulazak u takmičarski bodybuilding bio, ili druga u jačoj konkurenciji, koliko god sam ja sam vjerovao u sebe, opet nisam mogao ni da zamislim da će rezultati biti ovakvi kakvi su.
A do sada nisam naišao na negativne kritike od okoline, večina je i iznenađena jer nisu uopšte ni znali da sam u tim vodama.

Koja ti je najdraža pobjeda do sada?

Kup Srbije definitivno.

Kakvi su ti planovi za budućnost?


Sad za sad apsolutno ništa ne znam, ne volim previše unaprijed da planiram. Moguće da ću i da odmaram malo duži period, kako bi se mogao malo više posvetiti nekim drugim segmentima života.

Poruka vježbačima koji počinju?

Nastojte da se što više edukujete o stvarima kojim se bavite, kako ne bi uzalud bacali vrijeme na neuspjehe i na kraju eventualno i odustali zbog izostanka ikakvih rezultata... Ali i ne očekujte rezultate preko noći. Jaka volja za radom, disciplina i kontinuitivan rad... I postići ćete sve što želite.

Zahvaljujemo se Adnanu na odvojenom vremenu i želimo mu još puno uspjeha u životu, kao i u narednim takmičenjima.