25. 07. 2013.

Intervju - Saša Drašković

Bodybuilding & Fitness - Bosna i Hercegovina, nedavno pokrenuti blog ima čast da Vam predstavi trenutno jednog od najboljih bh. bodybuildera i trenera - Sašu Draškovića.

Saša Drašković izašao je u susret našem nedavno pokrenutom blogu i odgovorio na par pitanja za koja vjerujem da Vas interesuju:

Da li možeš da nam kažeš nešto o sebi?

Moje ime je Saša Drašković, živim u Bijeljini. Srećno oženjen, otac 11-mjesečnog Darka. Po zanimanju prvenstveno trener pa zatim i takmičarski bodi bilder.

Kada i kako si počeo sa treninzima?


Sa treninzima sam počeo 2004. u oktobru, sa 49 kg. Počeo sam sa teretanom uz judo treninge, sve u cilju da dobijem na težini. U par godina sam dodao još 49 kg. mesa na sebe.

Kada si odlučio da želiš da se takmičiš?

2008. kada sam vidio da je to sport u kom sam pronašao sebe. Rad sa tegovima me ispunjavao više od bilo kog drugog sporta, i htio sam se oprobati na bini znajući da će me takvo iskustvo sigurno podići na drugi nivo... jer poučen judom znao sam da bez takmičarskog pristupa nema velikog napretka u sportu... a meni je cilj bio da napredujem u izgradnji tijela.

Kako ostaješ motivisan?

Vremenom sam shvatio da motivisanost dolazi iznutra, ne spoljnim faktorima... Trudim se da je crpim iz samog sebe a ne iz nekih drugih ljudi, bodybuilding filmova, literature, quotova i sl. Bodybuilding mi se pretvorio u način života, i ne osjećam neke manjke motivacije. Tegovi nam mogu poslužiti kao bjekstvo od lošeg dana, loših ljudi i negativnosti koje nas okružuju. Tih 1-2 sata tegova su najbolji momenat dana - ukoliko voliš da treniraš, u suprotnom svi pokušaji da se na silu natjeraš da budeš nešto što nisi, biće kratkoročni. Jedine situacije u kojim mogu da ostanem bez motiva su one kad nemam cilj... tako da se trudim zadati sebi mikro i makro ciljeve. Ukoliko imaš više manjih ciljeva, lagano ćes ih ostvarivati i stvoriti osjećaj uspjeha prilikom ostvarenja svakog od njih.

Koji je trenutno tvoj program treninga?

Sistem treninga je odskora:
1. prsa / prednje rame
2. srednje rame / triceps
3. leđa - jutarnji trening * trapez / biceps / zadnje rame - večerni trening
4. kvadriceps / zadnja loža
5. podlaktice / trbušnjaci / listovi
6. počinjem opet.

U mjesecu dakle uzmem 0 dana pauze. Treninzi su najsličniji treninzima u zlatnoj eri bodybuildinga, intenzivni su i relativno dugi. Primjer na 2 mišićne partije:

- Prsa: ravni bench oko 8 radnih setova, po 4 seta ravnih i kosih razvlačenja i kosih potisaka oko 7 setova i propadanja. Dakle oko 23 radna seta kroz izbor od 5 vježbi.

- Leđa: vratilo, pulldown 2 varijacije, lat mašina, nautilus mašina, jednoručna veslanja, veslanje u pretklonu. Dakle 7 pokreta i oko 30 setova.

Koji je tvoj način ishrane u pripremama?

U toku perioda definicije krećem od starta žestoko i variram hidrate po osjećaju, od 50 do 200 gr. intuitivno odredim i punjenja, proteine u poslednjoj fazi podižem ukoliko su restrikcije hidrata visoke.

Hidrati koje konzumiram u toku definicije su: krompir, riža, voće - narandža i jabuka najčesće. Zbog brzog tempa života nerijetko upadne i bezmasni sladoled i nešto bijelog hljeba, ali se sve vaga.

Masti ubacim kroz jogurt nešto malo, kroz meso, kroz nešto badema ili cijelih jaja, kokosovo brašno... ali ne prelazim 40 gr. u većini dana kada je riječ o pripremnom periodu.

Kao izvor proteina uzimam whey kao primarni, piletinu i tunu. Unos proteina ne pada ispod 2.5 gr po kg tjelesne težine. Pred kraj definicije sam unosio 350/400 gr. proteina na otprilike 90 oguljenih kilograma.

Šta koristiš od suplementacije?


Whey.
BCAA u pripremnom periodu 30/40 grama.
Creatine povremeno.
Pre workout-i ponekad.
Pohvalio bi Olimp proizvode tipa pre workout Red Weiler, Olimpov whey te bcaa u prašku.

Omiljeni citat?


Audentes fortuna iuvat - Sreća prati hrabre.
Imperare sibi maximum imperium est - Vladati sobom, najveća je vlast.

Zahvaljujemo se Saši na odvojenom vremenu i želimo mu još puno uspjeha u životu, kao i u narednim takmičenjima.